Юни 2016 г.

ХИМН НА ЦДГ „ НЕЗАБРАВКА” – БЯЛА СЛАТИНА

 

Текст – Даниела Нинова – кмет на с. Соколаре и дългогодишен директор

Музика – старши учител Валери Вълчев

1.     Нашата градина мила

детските сърца пленила

„Незабравка” се нарича

и децата я обичат./ 2 п./

2.     Никога не ще забравя

слънчевата занималня.

Тука учим и мечтаем,

пеем, весело играем. / 2 п./

3.     Госпожите пременени,

детските очи засмени.

Мила, хубава градино,

нека вечно да те има!


ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО

На първи юни се проведе традиционната детска асамблея, организирана от Община Бяла Слатина. В нея взеха участие всички детски градини на територията на общината. ЦДГ „Незабравка” се представи с два танца, подготвени от Подготвителна за училище група „Пчеличка” и учители – Галина Георгиева  и Виолета Славова – старши учител. Нежният валс „Пролетни цветя”в съчетание с прекрасните белоснежни рокли с орнаменти на цветя и допълнени от ярко червени рози предизвика заслужените овации на публиката. Вторият танц „ Празнична полка” беше пълна противоположност на лиричния валс – с изключителна динамика, бързо темпо, с много разнообразни елементи , с използване на дайрета и обръчи, труден за подготовка. Той се изигра от децата безупречно, с много  настроение и усмивки и това беше предадено на всички присъстващи. Третото участие на детската градина беше с участие на деца от филиал с. Соколаре със старши учител Валери Вълчев. Независимо, че децата не бяха на детска градина родителите на децата, както от с. Соколаре, така и от с. Комарево осигуриха тяхното присъствие и ги доведоха на собствени разноски в гр. Бяла Слатина. Те представиха автентична „Пъстра ръченица”, облечени с народни носии под  съпровод на акордеон, живо изпълнение на ст. учител Валери Вълчев. Независимо от факта, че не бяхме наградени от журито децата на ЦДГ „Незабравка”- Бяла Слатина и филиал с. Соколаре направиха едно запомнящо се и впечатляващо представяне, зад което стой неуморен труд на колегите в продължение на месеци.


Тържествено откриване на спортна площадка

На  17 юни 2016 год. във филиал с. Соколаре към ЦДГ „Незабравка” се състоя тържествено откриване на спортната площадка в двора на детската градина. Това стана факт, благодарение на проект „Нашите деца го заслужават” на инициативна група „Соколина”, спечелен  чрез конкурс „Малки граждански проекти за по – уютна среда” на община Бяла Слатина.  На празника присъстваха инж. Т. Трифонов – зам. кмет, Н. Гурзовски и С. Първанова от отдел „ Проекти”, инициативна група „Соколина”, кмета на с. Соколаре – г-жа Д. Нинова, родители , гости,  деца от детската градина. Децата поздравиха гостите с пъстър букет от песни и танци със съдействието на старши учител Валери Вълчев. Тържествено беше прерязана лентата за откриване на обновената площадка от инж. Т.Трифонов.Ръководителят на проекта г-жа М.Димитрова показа на малките палавници новите уреди и съоръжения, монтирани и готови за тях. Първо децата се спуснаха по пързалката, после отидоха в къщичката „Магазин”, където си „купиха” на промоция играчки и вафли, бонбони и други лакомства и накрая седнаха на новите пейки и масички, за да нарисуват нещо по собствен замисъл.  А дворът на детската градина беше празнично украсен с шарени ленти и разноцветни балони, табела с визуализация на проекта. Пейките бяха ремонтирани, възстановени и прясно боядисани от огнярът на детската градина Димчо Димитров и старши учител Валери Вълчев, които и работи във филиала на детската градина в с. Соколаре. За монтажа на новите уреди се погрижи г-н Николай Нинов в качеството си на техническо лице и други доброволци от селото.


Летен режим на работа  на ЦДГ „Незабравка”

Децата са организирани в две смесени групи – 3 – 4 годишни и 5 – 7 годишни. През летният период няма задължителни регламентирани ситуации, но са предвидении интересни игри и занимания на децата на открито на новата площадка с използване на новите уреди – образователни игри и тунел за провиране. Децата  имат възможност и за игри с пясък и вода в пясъчниците на детската градина. Запознаването с подходящи литературни и музикални произведения също ще доведе до по- приятно и привлекатено пребиваване на децата в детската градина през лятото.

През летният период заниманията на децата са под формата на различни видове игри – подвижни, сюжетно – ролеви, дидактични, музикални, строително-конструктивни, игри–драматизации. В по-голямата част от дневния режим учителите използват дейности по избор на децата – при сутрешен прием, при пребиваване на открито, при издаване на децата. Педагозите използват и много забавни и развлекателни игри с децата за ангажиране на тяхното внимание. Организирани са и детските рождени дни през лятото под формата на парти за децата или шоу с аниматори.

 През летния период организацията на престой на децата в ЦДГ»Незабравка» е предимно на открито. Педагозите се съобразяват с атмосферните влияния и температурите навън – сутрин до 11.00 ч. при много високи градуси и следобяд децата се извеждат навън след 16.30 ч. Използва се сенчестата част на детската градина и сенниците, където е приятно и проветриво. Подсигурени са и чадъри за слънце при пясъчниците за предпазване от вредните лъчи на слънцето. При разходки на открито учителят задължително е придружаван от помощник – възпитател, който носи със себе си вода, салфетки,кърпи.Изисква се от родителите да подсигурят в гардероба на детето си шапка за слънце, която да използват децата при разходките на открито

Закалителни процедури. Роля и място на  медицинското лице и пом. възпитателите: Децата се закаляват чрез престой на открито. Помощник – възпитателите осигуряват хладка вода за измиване на краката на децата при влизане отвън , което изгражда добри хигиенни навици в децата и изпълнение на процедура по закаляване – обливания на крачетата. Има два вида закалителни процедури – общи/ включении във всекидневните грижи за детето/ и специални. Общите са – поддържане на постоянна температура в занималните – не по-висока от 22 – 23 градуса, редовно проветряване, правилното обличане и всекидневни разходки. Специалните закалителни процедури са – частични въздушни бани – детето е събуто по къси панталонки, босо или обуто с къси  чорапки с начална продължителност 5 мин., а крайната е 45 минути през лятото, обливания на крачетата и слънчеви бани, като задължително се спазват основните принципи на закаляването – постепенност, комплексност, системност и индивидуален подход. Медицинската сестра винаги придружава децата при разходките на открито и носи чанта с медикаменти за първа помощ.Тя присъства и при игрите на открито и следи за правилна дозировка на физическите натоварвания, за облеклото на децата през летния период. Осигурява по-често пиене на  вода от децата в горещите летни дни. Ролята на медицинската сестра е много важна и при изготвянето на менюто – следи и препоръчва на готвачите да бъде по – леко, с присъствие на повече плодове и зеленчуци, таратор, сокове, айран.

 

Leave a Comment