БРОЙ 3 / МАРТ 2021 Г.

 

С леки стъпки пристъпи и месец март , носещ много усмивки и позитивизъм. Настроението идва от светлите празници, с които е наситен  – Баба Марта, 8 март, Сирни Заговезни, Първа пролет. Истински български празници, съхранени във вековете и достигнали до нас, съвременните българи. Малките деца се възпитават в дух на родолюбие, патриотизъм и любов към българското и родното още в детската градина. Те се учат да пазят българските традиции, да уважават, ценят и съхраняват изконните ритуали и фолклор, идващи от дълбока древност.

 

1 март е празник, чакан и обичан от деца и възрастни. Това е само български празник и е много приятна и неповторима гледка да виждаш как всички си разменят мартенички за здраве, дълголетие и късмет. В тези тежки времена и тази година повече от всякога си пожелахме здраве, да сме бели и червени, весели, засмени, като мартеничките. А децата? За тях беше истинско събитие появата на Баба Марта, която посети всички детски групи поотделно и зарадва децата, като им върза пъстри мартенички, почерпи ги с топла питка и мед. Децата от всички групи пяха песни, рецитираха стихотворения, играха хора и ръченица, за да поздравят дългоочакваната гостенка.

 

Малките ни възпитаници от  Трета и Четвърта възрастови групи посетиха общоградското тържество в центъра на града, организирано от община Бяла Слатина. Те разгледаха красивите, пъстри експонати за 1 март, създадени от сръчните ръце на учителите от всички детски градини. Кметът на общината – инж. Иво Цветков с помощта на Баба Марта раздаде на децата мартенички и пожела да са здрави, усмихнати и щастливи през цялата година. Детската градина получи грамота за участие в Първо мартенската изложба на макети от основната сграда и допълнителна база в с. Тлачене.

 


Ролята на майката в живота на всеки човек е много голяма! Тя винаги живее в сърцето и душата на всяко дете, дори ако това дете вече е родител. Мама е първата дума, която казваме, мама е нашата жилетка, където можем да плачем, мама е любов, грижа, топлина, когато имаме нужда. Мама е целият свят! В повечето страни има един ден в годината, когато той е изцяло отдаден на майките. Говорим за един прекрасен празник – ден на майката. В такъв ден децата се подготвят да поздравят майка си за празник, докосвайки и с любов да подаряват цветя, редят стихове за майка си, приготвят вкусна закуска и ги канят на разходка. Полетът на фантазия е страхотен, можете да поздравите любимата си майка по различни начини.

Успяваме ли да казваме на майките си, че ги обичаме? Че ги ценим? Че те са нашето начало и безкрай. Ето и някои мисли за тези свидни създания за всяко дете, независимо дали е малко или пораснало:

  1. Когато става дума за любов думата е „Мама“!
  2. Майката е единственият човек, който те обича още преди да те познава!
  3. Майката е за детето това, което е дъждът за цветята!
  4. Сърцето на майката е винаги с нейните деца!
  5. Майката е човекът, който ще бъде до вас, дори когато всички са ви изоставили!

Всички учители в детската градина решиха единодушно, че ще направят видео обръщения  за майките, които ще бъдат излъчени в затворените им Фейсбук групи. По този начин ще направят майките съпричастни към изявата на своето дете от една страна, а от друга  ще се почувстват специални и обичани.

8-ми март в първа група


8-ми март във втора група


8-ми март в трета група


8-ми март в четвърта група


8-ми март в допълнителна база с


Видео интервю с Ради – дете от четвърта възрастова група в ДГ „Незабравка“ – Бяла Слатина