БРОЙ 6 / НОЕМВРИ 2022 Г.

 

ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ  БУДИТЕЛИ

 

Първи ноември – денят на народните будители беше отбелязан в ДГ “Незабравка“ с няколко мероприятия. Деца от четвърта група заедно със своята учителка Мариета Дамянова посетиха СОУ „Васил Левски“ – гр. Бяла Слатина  и взеха участие в тържеството на учениците от четвърти клас, посветено на народните будители. Те подготвиха и постер на тема  „Първи ноември – ден на народните будители“, който беше поставен на централния вход на детската градина. А най-вълнуващото събитие беше награждаването на участниците в традиционната изложба-конкурс на детска рисунка с участието на деца и родители на тема „Да пазим природата чиста“.  Първо място печели Десислава Енчева Ангелова, III група „Пчеличка“ с 595 гласа. Второ място печели Сандра Славчева, IV група „Смехурани“ с 290 гласа;
Трето място печели Алекс Айридинов Мехмедов, II група „Мечо Пух“ с 236 гласа. Всички участници в конкурса са наградени с книжки.

16 НОЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

 

В днешния изпълнен с динамика и напрежение живот е особено важно да бъдем толерантни – да уважаваме, приемаме и разбираме другите около нас. Децата от трета група на ДГ „Незабравка“ – гр. Бяла Слатина заедно със своите учителки г-жа Мария Димитрова и г-жа Виолета Славова отбелязаха международния ден на толерантността – 16 ноември с няколко мероприятия. Те изработиха постер на тема „Да бъдем толерантни“, който беше поставен на видно място в детското заведение. Представена беше и кратка литературно-музикална програма пред останалите деца от другите детски групи. Рецитираха се стихове за доброто, пяха се песни за вълшебните думи – моля, извинявай, благодаря. В края на празника всички деца от ДГ “Незабравка“ се включиха в танците на приятелството и в различни образователни игри, посветени на доброто, приятелството и толерантността.

НА КИНО

 

Децата от трета и четвърта група на ДГ “Незабравка“ – гр. Бяла Слатина заедно със своите учителки Мариета Дамянова и Виолета Славова по инициатива на общината посетиха местното кино и гледаха анимационния филм „МАРМАДЮК“. За тях това се превърна във вълнуващо събитие. Всички се чувстваха комфортно в големия и добре затоплен салон. След прожекцията в детската градина децата радостно коментираха помежду си своите впечатления от филма. Родителите също са доволни и удовлетворени от проведеното мероприятие.


УЧАСТИЕ В ОБРАЗОВАТЕЛЕН ТЕСТ „БЕЗ ГРЕШКИ НА ПЪТЯ“

      С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е обявена за Световен ден на възпоменание за жертвите на пътнотранспортни произшествия. Тази година това е 20 ноември.  Децата от четвърта група заедно със своята учителка г-жа Мариета Дамянова се включиха в европейската инициатива „Заедно за безопасността на децата на пътя“. Те решиха без нито една грешка играта-тест „Без грешки на пътя“  и бяха наградени с грамота и право за участие в конкурс за получаване на парична награда от 200 лв.  В теста, чрез картинки, са представени 10 пътни ситуации като целта е децата да открият дали има грешка и каква е тя.  След като се подаде отговор на съответния въпрос,  участниците в теста се запознават с кратка образователна картина на вярната ситуация.