БРОЙ 8 / ОКТОМВРИ 2020Г.

 

РЕМОНТ В ДОПЪЛНИТЕЛНА БАЗА В С. ТЛАЧЕНЕ

        В допълнителна база в с. Тлачене беше извършен ремонт – смяна на ламинат с цел осигуряване на безопасни условия за възпитание, обучение и труд в детската градина.

 

 


 ЗА  ПРОЕКТ „ПРИЯТЕЛИ НА ДЕЦАТА“

    Всички костюми и декори за предстоящите драматизации на любими детски приказки по проект „Приятели на децата“ са вече в ДГ“Незабравка“.  Учителите с голямо желание подредиха на първия етаж приказен кът. В него ще видим къщичките на трите прасенца, замъка от приказката „Скъсаните пантофи“,  красивата гъбка под формата на цветна къщичка от приказката „Под гъбката“, декори в битов стил като конче с каручка, селски къщички, кладенец и параван „Прозорец с лозова арка“ за приказките „Сливи за смет“ и  „Галена Богданка“. Всички деца, облечени в народни носии и костюми за драматизации – приобразени като принцове и принцеси, животни –герои от приказки, цветя, селяни се снимаха в приказния кът. Емоциите бяха големи – и деца, и учители, и персонал се радваха от сърце на богатството от костюми и декори. Всеобщото мнение е , че проект „Приятели на децата“е уникален. Предстои разпределението на приказките за драматизации на отделните групи и репетициите ще започнат. Първите драматизации ще се случат през месец ноември. Благодарим за пореден път на сдружение „Първи юни“ – гр. Бяла Слатина за оказаното доверие и възможността да бъдем партньори в работата по проект „Приятели на децата“.

 


 


РУБРИКА: ПЕДАГОГИЧЕСКА АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ МЕМОРАНДУМ НА ЕДНО ДЕТЕ

 

Не ме разглезвайте. Зная много добре, че не мога да получа всичко, което искам. Аз само ви изпитвам.

Не се страхувайте да сте строги с мен. Аз го предпочитам. Това ще ми позволи да разбера къде ми е мястото.

Не ме насилвайте. Това ще ме научи, че силата е всичко. Аз ще откликна по-лесно, ако ме убеждавате.

Не бъдете непоследователни. Това ме обърква и ме кара да се измъквам по какъвто начин мога.

Не ми обещавайте. Вие може да не сте в състояние да изпълните обещанието си. Това ще ме накара да не ви вярвам.

Не се връзвайте на моите предизвикателства, когато ви кажа или направя нещо, което може да ви разстрои. След това аз ще се опитам да извоювам още по-големи „победи“.

Не се разстройвайте много, когато ви кажа „мразя ви“. Аз не искам да кажа това, а само да ви накарам да съжалявате за онова, което сте ми сторили.

Не ме карайте да се чувствам по-малък, отколкото съм. Аз ще го компенсирам, като започна да се държа като „важна клечка“.

Не вършете неща вместо мен, които мога да свърша сам. Това ще ме накара да се чувствам като бебе и мога да продължа да ви използвам.

Не обръщайте голямо внимание на „лошите ми навици“. Това само ще ме насърчи да продължавам.

Не ме критикувайте пред други хора. Аз ще възприема по-добре, ако разговаряте с мен спокойно и насаме.

Не се опитвайте да обсъждате моето поведение в разгара на кавгата. По някои причини слухът ми в този момент е нарушен, а способността ми за контактуване още повече. Правилно е нещата да са такива, каквито се изискват, но е по-добре да поговорим за това по-късно.

Не се опитвайте да ме поучавате. Вие бихте се изненадали колко добре знам какво е добро и какво е лошо.

Не ме карайте да чувствам грешките си като грехове. Аз трябва да се науча да правя грешки, без това да означава, че не съм добър.

Не ме гълчете постоянно. Ако го правите ще се наложи да се правя на глух.

Не искайте обяснение за лошото ми поведение. Понякога не знам защо съм се държал така.

Не поставяйте твърде много на изпитание честността ми. Лесно мога да се изплаша и да ви излъжа.

Не забравяйте, че обичам да експериментирам. По този начин се уча. Моля ви, изтърпявайте ме!

Не ме предпазвайте от последиците. Аз имам нужда от опит.

Не обръщайте голямо внимание на леките ми заболявания. Аз може би ще свикна да се радвам на неразположението си, ако това ми носи повече грижи.

Не избягвайте отговорите на честните ми въпроси. Ако го правите, скоро ще разберете, че съм спрял(а) да ви питам и търся информация от някъде другаде.

Не казвайте, че въпросите ми са „глупави“ или „безсмислени“. Ако постъпвате така, много скоро ще усетите, че го правя, за да се занимавате с мен.

Никога не се представяйте за идеални и безгрешни. Ще ми бъде трудно да ви следвам.

Не се притеснявайте, че прекарваме малко време заедно. Важното е как го прекарваме.

Не позволявайте страховете ми да предизвикват безпокойството ви. Така ще се страхувам повече. Вдъхнете ми смелост.

Не забравяйте, че не мога да се справя без вашето разбиране и насърчение. Макар и често заслужени, понякога забравяте похвалите и одобрението. Изглежда само гълченето не го забравяте.

Отнасяйте се с мен, както се отнасяте към приятелите си и аз ще бъда също ваш приятел. Запомнете, че е по-лесно да се учите от модел, а не от критик.

И още нещо – аз ви обичам много, моля ви обичайте ме и вие!


ХЛЕБНО ИЗКУСТВО В ДГ“НЕЗАБРАВКА“ – ГР. БЯЛА СЛАТИНА

ХЛЯБ

НАЙ – РАЗЛИЧНИ ХОРА В ЖЕГА И ВЪВ СТУД

ПРАВЯТ ТОЗИ ХЛЯБ СЪС МНОГО ТЕЖЪК ТРУД.

С МНОГО ПОТ НА ЧЕЛО ДЪЛГИ ДНИ БЕЗБРОЙ.

ЗНАЕШ ЛИ, ДЕТЕНЦЕ, КАК СЕ ПРАВИ ТОЙ?

КАК ОРЕ ОРАЧЪТ ТВЪРДАТА ЗЕМЯ?

КАК СЕЕ СЕАЧЪТ ЕДРИ СЕМЕНА?

КАК ЖЪНЕ ЖЕТВАРЯТ ЖЪЛТОТО ЗЪРНО?

КАК МЕЛИ МЕЛНИЧАРЯТ БЯЛОТО БРАШНО.

КАК ПЕЧЕ ПЕКАРЯТ МЕСЕНИЯ ХЛЯБ?

ЕТО ГО СЕГА ВЪВ ВАШИЯ ДОЛАП.

МЕКАТА ФИЛИЙКА КАТО ВЗЕМЕШ ТИ,

СЛАДКО Я ИЗЯЖДАЙ И НЕ СЕ МРЪЩИ.

НИКОГА НЕ ХВЪРЛЯЙ СУХИЯ  КОМАТ.

НЕ ЗАБРАВЯЙ НИКОГА – ВСЕКИ ХЛЯБ Е СВЯТ!

НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ

На 29.10.2020г. в четвърта група на ДГ“Незабравка“ – гр. Бяла Слатина се проведе вътрешна квалификация на тема „Хлебно изкуство. Учене чрез преживяване“.  Учителките на детската група г-жа Д. Никовска и Н. Калеева, облечени в красиви национални носии запознаха децата с пътя на хляба – от нивата до трапезата. Децата имаха възможност да рисуват своите букви по оригинален начин – върху брашно, а след това да моделират с тесто. Те участваха с радост и интерес в нестандартен концерт от кухненска музика, която се роди от звуците на лъжици, тенджери, капаци – нашите помощници в кухнята. Всички се радваха на опечените букви от тесто, както и на вкусната пита. Поуката от тази иновативна педагогическа практика е, че никой не е по-голям от хляба, че всички ние сме като трохите на големия хляб, който ни е замесил нашият живот.