БРОЙ 6 / ЮЛИ 2023г.

 

 

 

 

СПЕЧЕЛЕН ПРОЕКТ ОТ ДГ „НЕЗАБРАВКА“ – БЯЛА СЛАТИНА В

КАМПАНИЯ НАЦИОНАЛНА „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА  – И АЗ УЧАСТВАМ”

ПРОЕКТ: „ИГРАЕМ, УЧИМ И ТВОРИМ НА ДВОРА”

ДОГОВОР ЗА ФИНАНСИРАНЕ №15391/22.05.2023Г. МЕЖДУ ПУДООС И ДГ „НЕЗАБРАВКА“ – БЯЛА СЛАТИНА

 

„Изучавайте природата, обичайте природата, стойте близо до природата. Никога няма да ви подведе.“

Франк Лойд Райт

ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА:

Формиране на положително и отговорно отношение на децата към природата и полагане основите на екологичната им култура.

 

Идеята на проекта е да превърнем двора на детската градина в по-привлекателно място за обучение, игри и творчество на децата чрез създаване на малка нестандартна зеленчукова градина от габиони- кашпи /повдигнати лехи/, алпинеум със соларно фонтанче от габиони с различни размери и монтиране на дървена образователна «къщичка на мечтите».

Децата заедно със своите учители и родители с радост ще участват в пълненето на габионите с овални гранитни камъни, ще посяват семена , ще наблюдават развитието на растенията, ще  се грижат за тях като ги поливат, окопават и плевят. Гранитните камъни и соларното фонтанче ще придадат колоритен вид на зеленчуковата градинка и алпинеума, ще ги направят изключително нестандартни и красиви и любимо място за занимания на децата. Те ще разширяват своите знания за околната действителност, ще усвояват елементарни умения по градинарство и цветарство, ще  осмислят значението на живата и неживата природа за човека, ще се научат да се наслаждават на красотата на алпинеума и алпийската растителност, а най-много ще се радват на соларното фонтанче.

Дървената образователна «къщичка на мечтите» ще се монтира на подходящо място в двора на детската градина не само за красота и за провеждането на сюжетно-ролеви игри и драматизации на приказки, но тя ще бъде място, където всеки ден децата ще откриват интересни материали и образователни игри за екологията и природата. Най-голямо забавление за тях в къщичката на мечтите ще бъде модерната дървена кухня със саксии за зеленчуци, зacaдeни в caĸcиитe нa пpoзopeцa, ĸoитo мoгaт дa бъдaт издъpпaни и нapязaни нa дъcĸaтa зa pязaнe c дъpвeния нoж. Дeцaтa щe са очаровани от  зaбaвния звyĸ oт ĸълцaнe нa зeлeнчyци, ĸoитo cлeд тoвa мoгaт дa бъдaт зaдyшeни нa ĸoтлoнa cъc cвeтлинни и звyĸoви ceнзopи зa движeниe. Знaчeниeтo нa измивaнeтo нa pъцeтe пpeди и cлeд гoтвeнeтo мoжe дa ce нayчи c гoлямaтa мивĸa , ĸoятo имa cвeтлини и звyци oт тeчaщa вoдa! В забавната игра децата ще осмислят значението на здравословното хранене за хората и ще се научат да правят салата, таратор, чай, туршия като използват продукцията от зеленчуковата градинка.

Децата ще се влюбят в кокетната дървена «къщичка на мечтите», ще бъдат възхитени от възможността да я отключват и заключват сами и да избират сами нещата, с които да играят. А докато играят, те ще обогатяват своите знания за природата, ще се научат да я обичат, да я уважават и да се грижат за нея. Планираме да проведем и две открити практики пред родители и колеги учители от общинските детски градини – «В градинката на баба» и «Образователни игри за природата на открито». Проектните дейности ще формират у децата от най-ранна възраст усет към красотата, любов към земята и природата, екологична култура, отговорност, инициативност, трудолюбие, умения за работа в екип.

СТОЙНОСТ НА ПРОЕКТА:6439,29лв