БРОЙ 5 / СЕПТЕМВРИ 2021 Г.

 

ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2021-2022 ГОДИНА

ПЪРВИЯТ ДЕН

от Леда Милева

Дали часовникът на Петльо е напред,

та рано вика той от всеки плет,

или избърза Слънчо отзарана

да се покаже румен от Балкана?

 

Дали нощес на всичките деца

пораснаха крилца,

та литнаха

като крилато ято?

Защо ли от прозорци и врати

за поздрав махат майки и бащи?

Защо градът е чист и пременен?

— За първия учебен ден!

 

ДГ „Незабравка“ – гр. Бяла Слатина откри новата учебна година по тържествен начин с детско музикално шоу. Празникът се проведе на открито – в слънчевия  двор на детската градина. Децата бяха не само пасивни зрители, а и активни участници в събитието. Те посрещнаха с радост и вълнение своя приятел – веселия клоун и заедно се него се забавляваха като танцуваха.

Детската градина е готова за предизвикателствата на новата учебна година. Учителският екип е зареден с нови сили, енергия и желание за  обучение и възпитание на най-малките жители на град Бяла Слатина.

УСПЕШНА УЧЕБНА ГОДИНА!

 


НА ЕКСКУРЗИЯ

     Колективът на ДГ“Незабравка“ – гр. Бяла Слатина организира еднодневна екскурзия до крепостта „Боженишки урвич“ край Ботевградското село Боженица. Крепостта Боженишки Урвич съчетава могъщата природа на Балкана и героичното минало на страната ни. Създадена в първите столетия на новото хилядолетия, тя просъществува до самия край на българската средновековна държава. Векове наред пази спомен за епилога на една жестока и неравна битка при нашествието на османските турци по времето на цар Иван Шишман. Всички участници в екскурзията се насладиха на красивата природа и чистия въздух, както и се преклониха пред героичната история на нашата родина.


РОЖДЕН ДЕН НА БРЕГА НА РЕКА ДУНАВ

      Директорката на ДГ“Незабравка“ – гр. Бяла Слатина г-жа Даниела Цветанова покани всички свои колеги на рожден ден на нестандартно място – брега на река Дунав до град Оряхово. Празникът сред природата, съчетан с хубава музика, добра компания, весело настроение, много смях и закачки заредиха всички присъстващи с положителна енергия. Г-жа Цветанова благодари на колектива за уважението с хумористична авторска „Поема за колектива на ДГ“Незабравка“, която бе прочетена изразително и емоционално от главния учител Мария Димитрова.


РОДИТЕЛЬО, ПРОЧЕТИ НА ДЕТЕТО СИ:

НАЙ-ХУБАВОТО ПТИЧЕ

от Георги Райчев

Едно време и птиците пращали децата си да учат също като хората. Те си имали свои училища. Там малките птичета се учели как да хвъркат по-бързо, как да си намират храна, как да си вият гнезда — и всичко, каквото им трябвало в живота.

Една лястовичка и една врана живеели наблизо — били съседки. Веднъж лястовицата видяла, че враната бърза нанякъде.

— Накъде си се разбързала така, съседке? — попитала я лястовицата.

— Ох, остави се, съседке! — рекла загрижено враната. — Бързам за училище, храна да отнеса на вранчето си.

— Почакай, съседке — примолила се лястовичката. — Ела да ти дам да отнесеш храна и на моето лястовиче — бърза работа имам, не мога да я оставя.

Враната се съгласила. Изнесла лястовичката храната, дала й я.

— Ами какво е твоето птиче? — попитала враната. — Не го знам, по какво ще го позная?

— Не бой се — отвърнала лястовицата, — ще го познаеш. Гледай, което птиче е най-хубавото, то е моето!

Хвръкнала враната, изгубила се; отишла на училището. Минало така доста време — ето ти я, връща се пак. Посреща я лястовичката, пита я:

— Е, какво стана, съседке? Даде ли храна и на моето лястовиче?

— Ох, сестричке лястовичке, не знам какво да ти кажа — отвърнала враната загрижено. — Послушай какво нещо се случи: отивам аз на училището, нахраних моето вранче и взех да търся твоето лястовиче. Ти нали ми каза да търся най-хубавото и което е най-хубаво, нему да дам храната. Гледах, сестро, гледах, изгледах всичките птичета, но от моето по-хубаво не видях. И взех, че дадох нему и твоята.