май 2017 г.


Ето, че стъпка по стъпка се намираме в един от най – прекрасните месеци на годината – месец май. Той е наситен не само с хубаво време, много настроение, но и с много събития в ДГ „Незабравка” – Бяла Слатина.

Традиционната детска Асамблея, организирана от община Бяла Слатина се състоя на 18 май 2017 г. на площад „Цола Драгойчева” в центъра на нашия град. Тази година тя беше съчетана и с участието на две ателиета, участници по проекта „От ранно детско развитие към образователна интеграция”, чиито партньор е детската градина .

Танцова формация „Надиграй ме” с ръководител Мариела Цонова се представи с етно танца „Катерино, моме“. Деца, родители и граждани на града за пореден път се насладиха на вълнуващото и трогателно изпълнение на малките танцьори.


Децата са най – голямото богатство за града ни, затова и Вокална група „Славейче” от ДГ – база с. Соколаре с ръководител Валери Вълчев изпълни на асамблеята песента „За децата”, съпроводена с подходящи движения, илюстриращи текста.


Две деца – Валентина Димитрова от Трета подготвителна група „Веселите мечета”и Калинка Вълова от Четвърта подготвителна група „Мечо Пух” изпълниха песента „Подружки”. Те са част от групата по допълнителна дейност в детската градина – изучаване на руски език с ръководител Грета Горанова и с музикален съпровод от ст. учител Валери Вълчев. Прекрасното изпълнение на малките певци на руски език на хумористична песен с артистични движения грабнаха публиката и събраха овациите на всички присъстващи.


Прекрасните феи от четвърта подготвителна група „Мечо Пух” с учители Наджибе Калеева и Диана Никовска представиха с много грация и изящество танц „Нежност”.


 


17 май е световният ден на спорта и този ден беше определен за провеждане на спортен празник с участието на всички спортни клубове от партниращите детски градини по проект „От ранно детско развитие към образователна интеграция”, но поради лошите метереологични условия се реализира на 19 май на спортната площадка на ул. „Сладница”. Малките спортисти от клуб „Бързи, смели, сръчни” с ръководител Галина Георгиева се включиха в отборните, щафетни игри, състезателната игра с тротинетка и макар да заемаха второ място ентусиазма и емоциите бяха незабравими. Играта „Теглене на въже” беше съвместна игра с родители, деца и ръководителите на клубове. В тази много атрактивна игра ДГ „Незабравка” се класира заслужено на Първо място.

Съвместният танц с деца и родители също предизвика „Море от усмивки” във всички присъстващи. Всички спортни клубове и ръководителите им бяха наградени от г – жа Боряна Петкова – ръководител на проекта с медали и комплекти федербал. Всички деца получиха и лакомства за проявеното старание и усърдие по време на спортния празник.


На 26 май ателие „Родна реч” с ръководител Виолета Славова представи пред пенсионерски клуб „Нов живот”в с. Соколаре драматизации със

заглавие „Приказна въртележка”. Децата бяха малки артисти , влизаха в различни роли и участваха с удоволствие. Те представиха приказките „Дядо вади ряпа”, „Дядовата ръкавичка”, „Маша и мечокът”и „Червената шапчица”, със съпровод на подходящи музикални произведения, танци и игрови прийоми. Възрастните хора им се радваха и аплодираха от сърце.


На 30 май в ДГ с. Соколаре се проведе традиционното тържество „Довиждане, детска градина”пред родители, кмета на селото г- жа Д. Нинова и пенсионерски клуб „Нов живот”. Тържеството беше съчетано с почерпка от вкусни курабии и лакомства, приготвени от сръчните ръце на бабите по проект на читалището „Соколарски вкусотии” към Сдружение 1 юни по програма „Участвам, за да променям”, чиито партньор е детската градина в с. Соколаре. Децата пяха, казаха последните си стихчета, танцуваха. Ателие „Родна реч”с ръководител Виолета Славова отново зарадва гостите с драматизация на приказката „Ежко – Бежко и баба Меца”, а вокална група „Славейче” изпълни динамичната и жизнерадостна песен „Снощи седенки кладохме”.


В ДГ с. Тлачене имаше само две деца, които ще бъдат първокласници наесен, но учителите бяха подготвили празник, в който участваха и другите деца.Родители и гости попаднахме на „пиратски кораб”и станахме свидетели на схватка между пирати и пленени. Беше интересно и атрактивно, с включени съвместни игри с родители на децата, използване на мултимедия, подсигурена от любезната дарителка на детската градина в с. Тлачене г- жа Изабела   , която благодарение на голямото си и добро сърце и фондация „Вировчица”направи дарение за малките възпитаници – чисто ново цветни, удобни, красиви креватчета и занималнята грейна като слънце.

Едно огромно „БЛАГОДАРЯ”, мис БЕЛЛА за щедростта, съпричастността и любовта към децата ни!


И месец май завърщи на 31.05. 2017 г. с прощалното тържество на Четвърта подготвителна група „Мечо Пух”с учители Диана Никовска  Наджибе Калеева. Гости на празника бяха колеги – учители от НУ „Цани Гинчев”, НУ „Христо Ботев” и СУ „Васил Левски”. Децата пяха, танцуваха, казаха последните си стихове. Беше вълнуващо и трогателно за всички, но труда се възнаграждава с удовлетворението от добра свършена работа, усмивки и дори сълзи.

Децата получиха своите удостоверения за завършена подготвителна група от директора на детската градина М.Димитрова.

Директорът на ДГ „Незабравка”  М. Димитрова зарадва учителите с грамота за проявения професионализъм, творчество и старание през цялата учебна година.

Грамоти получиха и учителите на разновъзрастовите групи в ДГ с. Соколаре – Валери Вълчев и Виолета Славова и ДГ с. Тлачене – Петя Соколова и Радка Михайлова, които всяка учебна година подготвят деца за Първи клас и организират празник за края на учебната година.