БРОЙ 4 / МАЙ 2023 Г.

 

МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ

ОБЩИНСКА АСАМБЛЕЯ НА ДЕТСКОТО И УЧЕНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО

 

По традиция приз месец май община Бяла Слатина организира Асамблея на детското и ученическо творчество. ДГ „Незабравка“ гр. Бяла Слатина се включи в празника с песента „Бърборана“ и атрактивния танц „ТОКА-ТОКА“  в изпълнение на деца от четвърта групи със старши учители Мариета Дамянова и Мариела Цонова, танца „Цветя и пчелички“ с участието на деца от трета група с главен учител Мария Димитрова и старши учител Виолета Славова. На събитието присъстваха деца, учители, родители и граждани, които аплодираха всички участници. Всички учебни заведения с творчески изяви в Асамблеята бяха удостоени с плакети за участие от кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков.

ДЕТСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВЪЛШЕБНОТО КИЛИМЧЕ“

Децата от трета група с ръководители Мария Димитрова – главен учител и Виолета Славова – старши учител взеха активно участие в детски театрален фестивал „Вълшебното килимче“ по проект на читалище „Развитие“ – гр. Бяла Слатина. Те представиха драматизация на немската народна приказка „Трите пеперудки“. Детската градина получи грамота за отлично представяне в престижния фестивал.

24май-ден на славянската писменост и култура

Пишат братчета, сестрички

и лулучки, и чертички.

И накрая бързо става

буква хубава и права.

Ние славим имената

днес на солунските братя.

Те за нас са много мили,

че ни буквите дарили.

Младен  Исаев

 

На този ден България чества делото на двамата братя Кирил и Методий- създатели на българската азбука. 24 май е най-хубавия национален празник на нашия народ. По традиция община Бяла Слатина организира на този ден тържествено шествие с участието на всички училища и детски заведения от района. ДГ „Незабравка“ с гордост се включи в събитието. Деца и персонал тържествено преминаха по площада, аплодирани от родители и граждани. След тържественото шествие педагозите от ДГ „Незабравка“ се присъединиха към празничния коктейл, организиран от община Бяла Слатина. Таня Нешкинска  и Наджибе Калеева – старши учители бяха наградени с почетни плакети от кмета инж. Иво Цветков за своите юбилеи.

 

 

 

   МЪДРИ МИСЛИ:

Учете се и четете. Четете сериозни книги. Животът ще направи останалото. Фьодор Достоевски

 

„Хората са като книгите: буквите са едни и същи, но съдържанието е различно.“
Ги дьо Мопасан

 

Българската на един писменост научава хората език, на едни букви и те, за да общуват със себе си, трябва да знаят тази писменост и трябва да говорят на език, който се пише с тези букви. … И се ражда българският народ!

Акад. Антон Дончев

                                          

Бащата на думите е умът, а майката – езикът. 
Калмикска мъдрост