ВСЕКИ ДЕН РАЗЛИЧЕН, НО ОБИЧАН В СМЕСЕНА ГРУПА „ПЧЕЛИЧКА”

 

Наскоро нашият приятел Теодор Димитров отиде да живее при татко си в Испания. Направихме страхотен купон, но все пак се усещаше горчивият привкус на раздялата. Тъжно е, когато сутрин ни посреща неговото празно креватче, гардеробчето скучае без хвърковатите му маратонки, а оранжажевото му столче унило чака своя стопанин и ревниво пази спомена за общите им лудории.

И тогава най-мъничкият, талисманчето на група „Пчеличка” – патиланчо Марианчо предложи страхотна идея – да „напишем” писмо, в което да нарисуваме своите спомени и пожелания към Теди. И така:

Една, две, три, четири, пет, шест, седем

и още…, и още…,

цели двадесет и шест рисунки-откровения

 с най-прекрасни намерения,

мили спомени, закачки

за безбой играчки – плачки.

И за финал: От цялата група „Пчеличка”:

ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!

 Автор: Анета Петрова – старши учител ЦДГ”Незабравка” – гр. Б. СлатинаПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: МАРГАРИТА ДАНОВА – МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА НА ДЕТСКАТА ГРАДИНА

 

Всички я познават като леля Марчела. Винаги внимателна и отзивчива, мила и усмихната тя се грижи за здравословното състояние и доброто самочувствие на децата и персонала в ЦДГ”Незабравка” – гр. Бяла Слатина.

Ще я видите навсякъде – на входа – да извършва всекидневния филтър на децата, в медицинския кабинет – да попълва здравните картони  или да мери кръвното налягане на нуждаещ се учител или родител, в детските групи – да измерва децата или да даде сиропче за температура, в кухнята – да участва в изработването на менюто или да контролира приготвянето на храната, на екскурзия – с медицинската чанта за оказване на първа помощ, във филиалите в с. Соколаре и с. Тлачене – да обърне внимание и  на тяхната  хигиена и здравословни проблеми.

Медицинската ни сестра е изключително старателна, дисциплинирана и трудолюбива. Винаги е на своя професионален пост – готова моментално да се притече на помощ при всеки инцидент.

Госпожо Данова,

Защо избрахте възможността да работите в детско, а не в здравно заведение?

Избрах да работя в детска градина, защото много обичам децата и с удоволствие се грижа за тяхното здраве.

Трудно ли се работи с деца и родители и защо?

Не е никак трудно, даже е много приятно.

Разкажете ни един от случаите от Вашата практика в детската градина, който никога няма да забравите:

Много случаи от моята работа няма да забравя. Случвало се е да помогна на дете с много висока температура или епилептичен припадък, на дете, ухапано от кърлеж или ужилено от пчела, на хора от персонала с високо кръвно или силно главоболие.

Какво трябва за знаят младите майки, за да бъдат децата здрави и калени?

За закаляването и здравето на децата са много важни престоят на чист въздух независимо от атмосферната температура, консумирането на повече пресни плодове и зеленчуци и в никакъв случай не трябва да се обличат прекалено много дрехи. Както е облечена майката, така трябва да е облечено и детето, то има същите усещания за топло и студено като възрастните.

Какво ще посъветвате читателите на електронното списание ”Незабравка”, което е изключително важно за тяхното здраве:

Моят съвет към всички е и при най-малкото неразположение да се търси професионална лекарска помощ, да не се отлагат и подценяват здравословните проблеми. Да се спазва хигиенен и хранителен режим.


ПРЕСТИЖНА НАГРАДА ЗА ТАНЦОВАТА ФОРМАЦИЯ НА ЦДГ “НЕЗАБРАВКА” –  БЯЛА СЛАТИНА НА ОБЩИНСКАТА ДЕТСКА АСАМБЛЕЯ

Децата от танцовата формация на ЦДГ”Незабравка” – гр. Б. Слатина получиха престижна награда  – грамота за достойно и с художествена стойност представяне в Общинската асамблея на детското и ученическо творчество и позлатена статуетка с формата на ключа сол в музиката.

Малките танцьори представиха детската градина с три танца: „Сватбарски банатски танц”, „Боряно, Борянке” и „Ръченица”.

Те танцуваха с лекота и удоволствие пред погледите на деца, учители, родители, граждани и представители на община Бяла Слатина. Децата от танцовата формация  грееха като ярки слънчица, облечени  в новите си пъстри народни носии. Техните ръководители  – старшите учители – г-жа Мариела Цонова и г-жа Мариета Дамянова отново изпитаха радост, гордост и удовлетвореност от положения труд и  постигнатия успех на своите възпитаници. Честито на наградените и дано през следващата учебна 2014-2015г. изявите, успехите и наградите да бъдат много повече!

ФОТОГАЛЕРИЯ

ТЪРЖЕСТВО „ДОВИЖДАНЕ ДЕТСКА ГРАДИНА, ЗДРАВЕЙ ПЪРВИ КЛАС” ВЪВ ФИЛИАЛ ЦДГ СЕЛО ТЛАЧЕНЕ

В навечерието на 24.05. – деня на славянската писменост и култура във филиал ЦДГ с. Тлачене се проведе тържество за завършване на учебната година и изпращане на бъдещите първокласници в началното училище. Гости на празника бяха директорката на детската градина – г-жа Даниела Цветанова и родителите на децата от групата. Водещи на празничната програма бяха учителките Радка Михайлова и Петя Соколова. Тържеството премина под формата на игра – децата пътуваха с импровизирано „влакче на знанието”, образувано от техните червени столчета и спираха на различни „гари” – образователните направления и успешно отговаряха на въпросите на учителките. Малките палавници от с. Тлачене показаха не само знания по математика, български език, природен и социален свят, но и се изявиха с весели песни, танци и стихотворения. Родителите ентусиазирано ръкопляскаха и се радваха на изпълненията и постиженията на своите деца. Празникът завърши с поздрав на директорката и хубави пожелания за приятна и забавна ваканция и успех наесен в началното училище. 

ФОТОГАЛЕРИЯ

                 НОВА ПРЕСТИЖНА НАГРАДА ЗА ЦДГ”НЕЗАБРАВКА”

Община Бяла Слатина организира тържествено шествие на учебните заведения на 24. май – деня на славянската писменост и култура. ЦДГ”Незабравка” взе участие в шествието с деца, облечени в национални носии, костюми на спайдермени, кокетни роклички на балерини и празнични костюми.

    Наред с децата и учителите заедно с нас бяха и родителите, които винаги са ни били добри приятели, първи помощници и партньори в педагогическото взаимодействие.

   Нашата детска градина беше представена от водещия като престижно детско заведение с най-голям брой учители с висше образование и висока професионално-квалификационна степен и добър опит по проблемите, свързани с правата на децата, гражданското образование и работата по проекти.

   На площада при шадравана наблюдавахме празничната програма заедно с другите учебни заведения на територията на общината.

  След шествието, на обяд в лятната градина на ресторант „Скът” се състоя специален коктейл за всички учители от община Бяла Слатина. Кметът на общината – инж. Иво Цветков лично поздрави всички присъстващи с хубави пожелания за здраве и нови професионални успехи. Раздадени бяха и много награди индивидуални за заслужили учители и грамоти и плакети за всички детски градини за значителен принос в развитието на предучилищното възпитание и 100 годишната история на град Бяла Слатина. Зачетени бяха и учителите-пенсионери, които също участваха в празника. 

ФОТОГАЛЕРИЯ

РУБРИКА: РОДИТЕЛЬО, ПРОЧЕТИ НА ДЕТЕТО СИ:

ПРИКАЗКА
ЛИСИЦА И ВРАНА

Намерила си врана някъде бучка сиренце и кацнала на едно дърво да си закуси. Видяла я лисицата, дошла под дървото и започнала да се умилква:

– Врано, вранчице, сестрице, колко си хубава! Какви лъскави черни крила, каква горделива стойка, какъв мил поглед! О, какъв ли сладък е пък гласът ти! Запей, миличка, дай да се насладя!…

Полъгала се враната от мазните думи на лисицата, отворила човка и запяла:

– Га, Га!…

И сиренцето паднало от човката на враната и лисицата го изяла.

Една друга врана чула това нещо и си казала:

– Чакай, кумичке лисичке, аз ще те науча!…

И взела тая врана в човката си един голям бял камък, приличен на буца сирене, и кацнала на едно дърво.

Дошла кума Лиса. Оттук се мазни, оттам се мазни и пак почнала да хитрува и на враната комплименти да прави:

– Каква си хубава, миличка Вранке! Какви Пера! Какви очи! О, пък гласът ти! Колко сладък трябва да е той! Запей, миличка, запей, та сърцето ми да зарадваш!

И враната, “възхитена” от похвалите на лисицата, отворила човка и запяла:

– Га, Га!…

Протегнала се кума Лиса за сиренцето, но то не било сирене, а тежък камък.

Тежко паднал той и счупил муцунката на кумицата-лисицата. Заболяло я и тя горчиво заплакала. Чули кокошките, навирили си опашките от радост.