ЗАПОЧНА НОВАТА 2014-2015 УЧЕБНА ГОДИНА

ЦДГ”Незабравка” – гр. Бяла Слатина отвори врати за новата 2014-2015 година. Децата ще се обучават и възпитават в шест целодневни групи:

Първа група „Веселите мечета” с учители Таня Нешкинска и Вергиния Иванова. Помощник възпитател – Малина Крачунова.

Втора смесена група „Мечо Пух” с учители Мария Димитрова и Галина Георгиева.

Леля на групата – Галина Спасова.

Трета смесена група „Пчеличка” с учители Анета Петрова и Наджибе Калеева. Помощник-възпитател – Виолета Иванова.

Подготвителна за училище група „Смехурани” с учители Мариета Дамянова и Мариела Цонова.

Смесена група в с. Соколаре с учители Лили Андреева и Валери Вълчев.

Лели: Галя Воденичарска и Йорданка Стефанова

Смесена група в с. Тлачене с учители Радка Михайлова и Петя Соколова.

Лели: Стела Велева и Наталия Петрова.

Трите сгради на детската градина са освежени и почистени. Детските занимални са подредени и обновени в очакване на своите малки палавници. Персоналът е отпочинал и събрал нови сили и енергия за работа след летните отпуски. Предстои една нова учебна година. Очакват ни нови задачи,трудности и предизвикателства, започва поредният образователен процес, планираме разнообразни дейности и мероприятия.

Екипът на електронно списание”Незабравка” поздравлява всички деца, родители, учители и работещи в детската градина със започването на учебната година и им пожелава здраве, късмет и много нови успехи!


Панаирни дни

     На 11.09.2014г. по случай традиционния есенен панаир Община Бяла Слатина бе организира Вълшебно царство „Сръчковци”. В него с желание участваха 10 деца от ПУГ „Смехурани”. Избрахме децата според техните предпочитания, интерес и сръчност.

Всички се постараха да покажат нещо различно и уникално в своята област.

 

Десислава Атанасова се включи в работилница „Бижу”. Там тя изработи красива кривна.

 

 

 


 

Паула Бориславова участва в работилницата „Кулинар”, където вкусните и полезни храни се превърнаха в сандвичи – произведение на изкуството.

 

 

 


 

Николай Красимиров направи в работилницата „Магия от глина” страхотна морска композиция.

 

 

 


 

 

Албена Илиянова изработи чудно цвете от семена в работилницата „Еко – био – арт”.

 

 

 

 


 

Близначките Цветелина и Гергана Георгиеви се включиха в работилниците „Стъкло арт” и „Керамик арт”, където с голямо желание рисуваха върху стъкло и глина.

 

 


 

 

 

Петя Салвадорова участва в работилницата „Пясъчна палитра”, където с помощта на цветен пясък се изобразяваха любими анимационни герои.

 

 

 


 

Ивана Ивайлова в любимата си роля на фризьор се справи чудесно с направата на прическа в работилницата „Ретро фризура”

 

 

 


 

 

Ебрю Сашева се научи как се правят красиви вази от хартиени сламки в работилницата „Мираж от декупаж”Ебрю Сашева се научи как се правят красиви вази от хартиени сламки в работилницата „Мираж от декупаж”

 

 

 


 

Александър Божков впечатли всички със стоя хартиен лебед в работилницата „Оригами”

 

 

 


 

Всяко едно от децата взели участие във Вълшебно царство „Сръчковци” получи грамота, за участие и прецизно свършена работа.

 

 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ :
Майката на Александър от ПУГ „Смехурани” Петя Божкова за националната кампания „Чети с мен”

 

1. Госпожо Божкова, от къде научихте, че стартира националната кампания „Чети с мен”?

Подготовката на мащабното събитие „Чети с мен” стартира Министерството на културата на 28.09.2014г., където хората се събират с книга, за да четат заедно.
Аз бях поканена от НУ „Христо Ботев” последния неделен ден от Септември заедно с други любители на четенето.

2. Защо се включихте заедно със своето дете в кампанията?

Аз се включих в кампанията заедно със своите деца, защото обичам много да чета книги и виждам, че те проявяват същите интереси. В къщи имат собствен кът за книги, както и аз. Всеки ден отделяме време, за да прочетем няколко странички. Този ден всеки един от нас чете по няколко минути на глас откъси от любими свои книги.

3. Коя приказка четохте и защо се спряхте точно на нея?

Приказката, която четох беше част от книгата”Пипи дългото чорапче”, написана от известния за всички писател Астрид Лингрен.

Спрях се на нея, защото там се разправя за едно много забавно, весело шведско момиче, което живее съвсем само в една стара къща , наречена Вила Вилекула. Тя няма майка, нито татко, но си има кон, маймунка и двама верни приятели.

4. Какво е Вашето мнение за електронно списание „Незабравка”?

Моето мнение за електронно списание „Незабравка”е, че то е едно полезно и развлекателно списание на съвременното дете и професионалните предизвикателства към съвременния учител. То ни разтоварва и зарежда с положителна енергия. Благодарим за интересното и ползотворно списание и за перфектната организация.

5. Искате ли да пожелаете нещо на екипа на ЦДГ „Незабравка” – град Бяла Слатина.

Искам да пожелая на екипа на ЦДГ „Незабравка” – град Бяла Слатина да бъдат все така упорити и всеотдайни в труда си.

Пожелавам Ви да сте живи и здрави, заобиколени с детски усмивки и радости, защото те са нашето бъдеще и надежда.

Поздравления и за малките и невероятни малчугани от „Незабравка” и много, много успех!!!„ЧЕТИ С МЕН” В ЦДГ „НЕЗАБРАВКА” – БЯЛА СЛАТИНА

Националната кампания „Чети с мен” под патронажа на българския президент е дело на коалиция от организации, които професионално са свързани с четенето и грамотността: Министерство на културата; Министерство на образованието и науката; Столична община; “Аз чета”; “Детски книги”; “Книголандия”; Асоциация „Българска книга”; Българска асоциация по информационни технологии; Българска библиотечно-информационна асоциация; Български дарителски форум; Национална мрежа за децата; Национална мрежа „Родители”; Сдружение на българските писатели; Синдикат на българските учители; Съюз на артистите в България; Съюз на народните читалища; Регионални експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища”; Център за приобщаващо образование; УНИЦЕФ; Академична лига за Югоизточна Европа; университети; Културен център към Софийски университет „Св. Климент Охридски”; Фондация „Глобални библиотеки – България“; Фондация „Заедно в час”; международни културни институти. Коалицията е отворена за присъединяване за всички други организации и институции, които споделят целите на кампанията „Чети с мен“.

Целите на кампанията са свързани с масовото четене на книги. България обича книгите. Нека формираме от най-ранна детска възраст любов към книгите и интерес към четането.

Първото голямо събитие на кампанията по масова четене на книги  се провежда на 28 септември в Борисовата градина в София и в стотици библиотеки и читалища в цяла България.

Педагогическият екип на ЦДГ”Незабравка” – гр. Бяла Слатина подкрепя и приветства националната кампания „Чети с мен” и с удоволствие се включва в нея. Всеки ден на обяд във всички детски групи учителите четат на децата вълшебна приказка. С други думи – „приспиваме се с любима приказка”. Емоцията е голяма. Децата очакват с нетърпение всяка приказка. Подборът на приказките е изключително важен, защото те трябва да имат щастлив край, да предизвикват приятни емоции у децата и разбира се да имат хубава поука. Децата в предучилищна възраст обичат различни приказки: за животни, за принцове и принцеси, битови приказки, съвременни приказки. Качествата на четеца също имат значение – трябва да се чете изразително и емоционално, да не се бърза, с правилно произношение и подходяща интонация. Призоваваме и нашите родители – да поемат щафетата на инициативата на учителите и вечер преди заспиване да прочетат интересна приказка на своето дете. Освен, че ще формират у детето си любов към книгата и четенето, ще преживеят незабравими мигове със своето дете, ще разнообразят и издигнат на по-високо ниво емоционалното си общуване.

Да четем заедно с децата си, за да бъдем по-добри и да се обичаме повече!

МЪДРИ МИСЛИ ЗА КНИГАТА И ЧЕТЕНЕТО

„Каква трябва да бъде добрата книга за деца? Мога да ви кажа след дълго и мъчително мислене – тя трябва да бъде добра!“ – 

Астрид Анна Емилия Линдгрен

Човекът, който не чете хубави книги, няма предимство пред този, който не може да ги чете.“

Марк Твен

„Книгите показват на човека, че неговите така оригинални мисли не са нищо ново.“

Ейбрахам Линкълн

„Харесва ми да се губя в умовете на други хора. Книгите мислят вместо мен.“

Чарлз Ламб

„Този, който дава книга назаем, е идиот. Този, който връща книга, взета назаем, е още по-голям идиот.“

Арабска поговорка

„Науката е светилото на един народ, литературата е животът му.“

Иван Вазов

„Книгата е огледало. И ако в него се огледа маймуна, не ще се появи образ на апостол.“

Георг Кристоф Лихтенберг

„Хората престават да мислят, когато престанат да четат.“

Дени Дидро

РУБРИКА: РОДИТЕЛЬО, ПРОЧЕТИ НА ДЕТЕТО СИ:

Глава от детската повест на Астрид Лингрен – Пипи дългото чорапче :
Пипи се настанява във Вила Вилекула

В покрайнините на малкото градче имаше една запустяла градина. Сред градината се издигаше стара къща, а в къщата живееше Пипи Дългото чорапче. Тя беше на девет години и живееше тук сам-самичка. Нямаше нито майка, нито татко — нещо, което всъщност беше много хубаво, защото никой не й казваше да си ляга тъкмо когато й беше най-весело, или пък да гълта рибено масло, когато й се ядяха бонбони.

Някога Пипи имаше татко, когото много, много обичаше; имала си е и майка, но тъй отдавна, че изобщо не я помнеше. Майка й умряла, когато Пипи била съвсем мъничко бебе и така врещяла в люлката, че никой не можел да се доближи. Пипи вярваше, че сега майка и е на небето и надзърта през някоя дупчица за своето момиче, затова често махаше нагоре с ръка и се провикваше:

— Не се тревожи! Все някак ще се оправя!

Пипи не беше забравила баща си. Той бе морски капитан и кръстосваше големите морета. Пипи пътуваше с него на кораба, но един ден по време на силна буря вятърът отнесе баща й в морето и той изчезна. Ала Пипи беше съвсем уверена, че някой ден той ще се върне. Не можеше да повярва, че е загинал и мислеше, че е слязъл на брега на някой остров, пълен с негри, които са го направили свой крал. И че сега той се разхожда цял ден със златна корона на главата.

— Моята майка е ангел, а татко ми — негърски крал. Наистина не всички деца могат да се похвалят с такива чудни родители — обичаше да повтаря доволна Пипи. — А когато татко си построи кораб, ще дойде да ме вземе и ще стана негърска принцеса. Ех, че живот ще бъде!

Бащата на Пипи беше купил старата къща с градината преди много години. Беше решил да живее тук с Пипи, когато остарее и вече няма да може да кръстосва моретата. Но стана така, че той изчезна в морето и докато го чакаше да се върне, Пипи реши да отиде във Вила Вилекула. Тъй се казваше къщата, която стоеше готова, обзаведена и очакваше обитатели. Една хубава лятна вечер Пипи се сбогува с всички моряци от кораба на баща си. Те много я обичаха, а и Пипи беше силно привързана към тях.

— Сбогом, момчета — каза Пипи и целуна всички поред по челата. — Не се тревожете за мене. Все някак ще се оправя!

От кораба Пипи отнесе две неща. Една малка маймунка на име Господин Нилсон — подарък от татко й и една голяма чанта, пълна със златни парички. Моряците стояха на палубата и гледаха подир Пипи, докато се изгуби от погледите им. Тя вървеше с твърда крачка, без да се обръща, с Господин Нилсон на рамо и с чантата в ръка.

— Забележително дете! — каза един от моряците с просълзени очи, когато Пипи изчезна в далечината.

Той беше прав. Тя наистина бе забележително дете. Най-необикновеното у нея беше силата й. Пипи беше така изумително силна, че в целия свят не можеше да се намери полицай, който да я надвие. Стига да поискаше, Пипи можеше да вдигне на ръце цял кон и често го правеше. Тя си имаше кон — беше го купила с една от многото златни парички в деня, когато се настани във Вила Вилекула. Открай време беше мечтала за собствен кон. Сега той живееше на верандата, но когато Пипи искаше да пие там следобедното си кафе, безцеремонно го изнасяше в градината.

В съседство с Вила Вилекула имаше друга градина и друга къща. Там живееха баща и майка с двете си добри дечица — момченце и момиченце. Момченцето се казваше Томи, а момиченцето — Аника. Те бяха много мили, възпитани и послушни деца. Томи никога не гризеше ноктите си и винаги правеше каквото искаше майка му. Аника не се сърдеше, когато не можеше да наложи своето, и беше винаги спретната в късите си, добре изгладени басмени роклички, които се стараеше да не изцапа. Томи и Аника си играеха кротко в градината, но често им се искаше да имат другарче в игрите. Докато Пипи още обикаляше моретата с баща си, те понякога дълго стояха край оградата и си казваха:

— Колко глупаво, че никой не се настанява в онази къща. Там би трябвало да живее някой с деца.

В онази хубава лятна вечер, когато Пипи за пръв път прекрачи прага на Вила Вилекула, Томи и Аника не бяха у дома. Бяха заминали за една седмица на гости у баба си. Затова не знаеха, че някой се е настанил в съседната къща. Когато се прибраха у дома си и застанаха край портата да огледат улицата, те още не подозираха, че съвсем наблизо вече имат другарче за игра. Както се чудеха какво да правят и си мислеха дали ще се случи нещо приятно през, деня или пък той ще бъде един от ония дни, в които нищо не може да се измисли, вратата на Вила Вилекула се отвори и оттам излезе едно момиченце. Това беше Пипи Дългото чорапче, която тръгваше на утринна разходка. Томи и Аника никога не бяха виждали такова чудновато дете. Ето как изглеждаше:

Косата й имаше цвят на морков и бе сплетена на две стегнати, стърчащи плитки. Носът й, досущ като мъничко картофче, беше обсипан с лунички. Под него аленееше доста голяма уста, пълна със здрави бели зъби. Роклята й беше направо странна. Пипи си я беше ушила сама. Отначало смяташе да я направи цялата синя, но синият плат не стигна и Пипи се принуди да пришие тук-там по някое червено парче. Дългите й тънки крачета бяха обути в дълги чорапи — един кафяв и един черен. Освен това носеше черни обувки точно два пъти по-големи от стъпалата й. Татко й беше купил тези обувки в Южна Америка, та краката на дъщеря му да имат накъде да растат, и Пипи не искаше да чуе за други.

Но онова, което най-много накара Томи и Аника да ококорят очи, беше маймунката на рамото на непознатото момиче — малък макак, облечен в сини панталони, жълто елече и с бяла сламена шапка на главата.

Пипи тръгна по улицата. С единия си крак стъпваше на ръба на тротоара, а с другия — на паважа. Томи и Аника я проследиха с очи, докато се скри от погледа им. След малко тя се върна. Сега пък вървеше заднишком. Правеше го, за да си спести обръщането, когато тръгваше обратно към дома. Пипи стигна до портата на Томи и Аника и спря. Децата мълчаливо се разглеждаха. Най-сетне Томи попита:

— Защо вървиш заднишком?

— Защо вървя заднишком ли? — възкликна Пипи. — Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да върви както си иска? Освен това ще ти кажа, че в Египет всички си вървят така и никой не го смята за странно.

— Че откъде знаеш? — учуди се Томи. — Да не си ходила в Египет?

— Как да не съм ходила в Египет! Запиши си някъде, че съм ходила. Обиколила съм цялото земно кълбо и съм виждала много по-особени неща от хора, които вървят заднишком. Какво ли би казал, ако ме беше видял да ходя на ръце, както правят в Индокитай?

— Сега вече излъга — заяви Томи.

Пипи се замисли за миг.

— Имаш право. Излъгах — промълви тя печално.

— Грозно е да се лъже! — каза Аника, която чак сега посмя да отвори уста.

— Да, много е грозно да се лъже — съгласи се Пипи още по-печално. — Но понякога забравям това, разбираш ли? Пък и как ще искаш от едно дете, чиято майка е ангел, а татко му — негърски крал, да казва винаги истината? Освен това — продължи Пипи и луничавото й лице се озари — ще ви кажа, че в Белгийско Конго няма нито един човек, който да говори истината. Там по цял ден лъжат. Започват в седем часа сутринта и продължават до залез-слънце. Тъй че ако някой път се случи да излъжа, опитайте се да ми простите и си спомнете, че съм живяла повечко време в Белгийско Конго. Но въпреки това бихме могли да станем приятели, а?

— Разбира се! — съгласи се Томи и изведнъж почувствува, че този ден няма да е от скучните.

— Защо например да не закусим заедно у дома? — предложи Пипи.

— Ами защо не? — съгласи се Томи. — Хайде да тръгваме.

— Хайде — каза Аника. — Да вървим веднага!

— Но първо нека ви представя на Господин Нилсон — каза Пипи.

Малката маймунка свали шапка и учтиво се поклони.

После минаха през полусрутената градинска порта на Вила Вилекула, по посипаната с чакъл пътечка, край която се издигаха стари, обрасли с мъх дървета, чудесни за катерене, стигнаха до къщата и се изкачиха на верандата. Там стоеше конят и лапаше овес от някакъв супник.

— Защо държиш кон на верандата си? — попита Томи.

Всички коне, които знаеше, живееха в конюшни.

— Хм — отговори замислено Пипи. — В кухнята само ще ми се пречка, а пък в гостната не го свърта.

Томи и Аника потупаха коня и влязоха в къщата. Тя се състоеше от кухня, гостна и спалня. Личеше си обаче, че тази седмица Пипи май беше забравила да изчисти. Томи и Аника се огледаха плахо да не би негърският крал да седи в някой ъгъл. Никога в живота си не бяха виждали негърски крал. Но тъй като не се появи никакъв татко, пък и никаква мама, Аника попита боязливо:

— Съвсем самичка ли живееш тук?

— Ами! — отговори Пипи. — Та нали Господин Нилсон и конят също живеят тук.

— Да, но аз питам дали нямаш мама и татко?

— Не, нямам — отвърна доволно Пипи.

— Ами тогава кой ти казва вечер кога да си лягаш и изобщо какво да правиш? — попита Аника.

— Аз сама — обясни Пипи. — Първо си го казвам много любезно, ако не послушам, го повтарям рязко и ако пак не слушам, следва тупа-лупа, разбирате ли?

На Томи и Аника не им стана съвсем ясно, но си рекоха, че може би това е добро разрешение. Междувременно бяха пристигнали в кухнята и Пипи се провикна:

— Сега тука ще се бъркат палачинки. Сега тук ще се пекат милинки. Сега тук ще се правят курабийки.

Тя взе три яйца и ги подхвърли високо нагоре. Едното падна върху главата й и се счупи, а жълтъкът потече по лицето й. Другите обаче тя улови ловко в една тенджера, където те се счупиха.

— Често са ми казвали, че жълтъкът е полезен за косата — каза Пипи и избърса очите си. — Ще видите, че косата ми ще започне да расте, та чак ще пращи. В Бразилия например всички се разхождат с размазани по косите яйца. Но затова пък там няма плешиви хора. Имало веднъж някакъв чичко, който бил тъй неразумен, че ядял яйцата, вместо да си маже с тях косата. После действително оплешивял и когато излизал на улицата, настъпвал такъв смут, че ставало нужда да се намесва полицията.

Докато говореше, Пипи ловко извади с пръсти яйчените черупки от тенджерата. После взе една четка за баня, която висеше на стената, и започна така да разбива тестото за палачинките, че опръска стените. Сетне изсипа остатъка от тестото в тиган за палачинки, който стоеше върху печката. Когато палачинките се изпържваха от едната страна, Пипи ги мяташе почти до тавана. Те се обръщаха във въздуха и тя ги улавяше, докато падаха. Щом ставаха готови, Пипи ги хвърляше към другия край на кухнята право в една чиния върху масата.

— Яжте — извика тя. — Яжте, докато не са изстинали!

Томи и Аника си хапнаха и решиха, че това са много вкусни палачинки. После Пипи ги покани в гостната. Там имаше само една мебел — голям скрин с многобройни мънички чекмедженца. Пипи ги отваряше и показваше на Томи и Аника всички съкровища, които бе скътала в тях. Там имаше странни птичи яйца, причудливи раковини и камъчета, малки изящни кутийки, красиви сребърни огледала, бисерни огърлици и много други неща, които Пипи и баща й бяха купували по време на своите пътешествия около земното кълбо. Пипи даде на новите си другарчета по един малък подарък за спомен. Томи получи кинжал с блестяща седефена дръжка, а Аника — малка кутийка, чийто капак бе покрит с розови мидички. В кутийката имаше пръстен със зелен камък.

— А сега по-добре си идете у дома — каза им Пипи, — за да може утре пак да дойдете. Защото ако не си отидете, няма как да дойдете пак, нали? А това би било жалко.

Томи и Аника бяха на същото мнение. И си отидоха. Минаха покрай коня, който беше изял всичкия овес, и излязоха през портата на Вила Вилекула. Когато си тръгваха Господин Нилсон им помаха с шапката си.