БРОЙ 6 / юни 2019 Г.


„Доброволчеството е активно становище към живота, когато благородните намерения са осъществени с воля, когато възвишените идеи са оформени с ръце в полезни дела, за които не се очаква признание”

Антонин Винклер

 


Във връзка с тази мисъл за доброволчеството на 26.06.2019 г. в ДГ „Незабравка” се състоя събитие по проект „Ръка за ръка с технологиите” по програмата за малки проекти „Аз дарявам, за да правя промяната” , администрирана от Сдружение „1 юни”. Това беше изпълнение на Дейност 7 – заключителни дейности – откриване на интерактивен кабинет, постер сесия и заключителна конференция. Наши гости бяха :

г-жа Дарина Кръстева – гл.експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности и интеграция”към община Бяла Слатина, директори на детски градини, учители и родители. Първо беше открит новият интерактивен кабинет в  детската градина.Гостите бяха посрещнати с питка и шарена сол, както повелява традицията. Беше гръмнато и шампанско, което символично означава „да върви като по вода”, да се реализират много дейности, образователни, развлекателни, забавни. Имаше и официално прерязване на лентата от  г-жа Дарина Кръстева, гл. експерт към Дирекция „Хуманитарни дейности и интеграция”към община Бяла Слатина и г-жа Мария Димитрова, ръководител проект и директор на детската градина, с което кабинета официално беше открит и готов за действие. Най – малките деца от група „Веселите мечета”със старши учител Таня Нешкинска поздравиха всички с танц на калинките. По-големите деца от подготвителна група „Пчеличка”със ст.учител Галина Георгиева тропнаха игрива ръченица. Последва кратка демонстрация на работата на децата от подготвителната група с интерактивен софтуер на Издателство„Анубис – Булвест”, както на компютрите, така и на интерактивната дъска, която е придобивка от стартирането на програмата за малки проекти на Сдружение „1 юни”по проект „Ранен достъп до качествено образование в детската градина чрез интерактивна дъска”. Беше подредена и постер – сесия със снимков материал от проведените дейности, които нашите гости имаха възможността да разгледат. След това се състоя закриване на проекта „Ръка за ръка с технологиите”. Ръководителят на проекта представи пред аудиторията презентация на компилацията от дейности, които бяха реализирани по време на неговото изпълнение. Успешно приключи още един проект с нашите приятели от Сдружение „1 юни”, които ще радва децата от детската градина, ще повиши доверието на родителите и ще има положителен обществен отзвук.

 


10 ЧУДЕСНИ ИГРИ ЗА ДЕЦА, КОИТО НЕ ИЗИСКВАТ НИКАКВИ ТЕХНИЧЕСКИ УСТРОЙСТВА

Много често от фразата „Може ли да гледам телевизия/да играя на компютъра?“, която деца ви казват, блика вълна от невероятно отегчение =. Ако решите да се обърнете към интернет за решение на проблема, изписвайки „Най-добрите игри за деца“, първите резултати биват за най-новите компютърни игри и програми или пък приложения за смарт телефони.
Механичният свят превзема подрастващите на прекалено ранна възраст, така че не е зле да имаме списък с игри, които не включват технологии, особено имайки предвид проучванията, които доказват отрицателното им влияние върху децата ни. Сред последиците, които оказва светещият екран, било то на телевизор, компютър или телефон, са промени в мисленето, затруднени вербални умения и нарушения в самоувереността на малчуганите. За да предотвратите това децата ви да прекарват свободното си време пред какви ли не видове опасни за здравето, мисленето и развитието им екрани, ви предлагаме тези 13 игри, които не включват никакви технологии: Забавления навън

1. Различни видове състезания  Има няколко варианта, например хвърляне на яйца в лъжици, бягане със завързани крайници и т.н.  Какво ще ви е необходимо: зависи от варианта, който сте избрали. За състезание с яйца, ще ви трябват пластмасови лъжици и твърдо сварени яйца, за състезанието със завързани крайници – здраво тиксо и стари дрехи, които да увиете около краката, за да предпазите кожата от тиксото.

2. Замерване с балони, които са пълни с вода Тази игра е доста проста, само бъдете внимателни никой да не се цели в главата на друг или която и да е друга сензитивна част на тялото. Наистина страхотно занимание за горещите летни дни! Какво ще ви е необходимо: балони, които да напълните с вода, маркер, с който да отбелязвате кой балон на кой отбор е.

3. Изследователи на дивата природа Тази игра е много подходяща, ако искате децата ви да се интересуват от природа. Другият ѝ плюс е, че почти не ви трябват никакви материали! Какво ще ви трябва: необходимо е само да измислите маршрут, който да изследвате с децата ви. Може дори да ги включите в избирането на местата, които да проучвате.

4. Стена от балони Това е игра, която не е никак нова, но дори днес продължава да забавлява децата по цял свят. Правилата може да зависят от това дали става дума за няколко дребосъка или за по-голяма група, но и двата случая забавата е гарантирана. Какво ще ви е необходимо: балони, дебела стена без прозорци. Забавни игри за дните, в които е дъждовно Не можем да кажем, че е престъпление да отидете на кино през някой дъждовен ден, но е за предпочитане да имате няколко идеи за занимания на децата ви, ако навън вали.

5. Постройте укрепление! Да строите укрепления, докато навън има буря, е винаги забавно. Какво ще ви е необходимо:  много одеала, възглавници, столове или дивани за конструкцията, сравнително голямо пространство, върху което да строите.

6. Състезание с воден пистолет и пластмсови чаши Колко бързо ще успеят децата да изпратят продупчена през дъното пластмасова чаша, завързана за конец, до другия край на конеца, използвайки само воден пистолет? Тази игра изисква малко предварителна подоговка, но забавата е гарантирана. Какво ще ви е необходимо: хартиени или пластмасови чаши, нещо, с което да продупчите дъното на чашата, конец и тиско.

7. Водна пързалка на двора вкъщи Този тип водни пързалки можете да закупите във всеки магазин, който предлага много видове играчки. По-интересният вариант обаче е да си направите една сами! Какво ще ви е необходимо: ролка непромокаема пластмаса и градина, в която да можете да играете. Класиките в жанра

8. Криеница Това е една класическа игра, която успява да запази популярността си с основание. Децата я обожават, а и тя приковава вниманието им за един сравнително дълъг период от време. Какво ще ви е необходимо: място, където има няколко хубави кътчета, в които да можете да се криете.

Един по-различен вариант на криеница В тази игра един играч се крие, докато останалите броят. След това всички тръгват да търсят единственият, криещ се. Когато един от търсачите открие криещият се, той се присъединява към него. Последният, който открие мястото, където са скрити всички, губи тази игра. Какво ви е необходимо: отново място, където има достатъчно места за криене.

9. Дама Можете да играете дама у вас или отвън, можете да използвате тикско или тебешири, в зависимост от избраното място. Това не е игра, която предизвиква участниците да се конкурират един с друг, но може да се превърне в такава, ако децата преценят така. Какво ще ви е необходимо: тиксо или тебешир.

10. Всички видове игри с топка Няма как да сбъркате, ако изберете някоя игра, включваща топка. Баскетбол, волейбол, футбол, дори и хокей – с или без най-новото оборудване, тези игри са чудесен начин да изведете децата навън и те да имат възможността да се движат, тичат и забавляват! Какво ще ви е необходимо: топка по избор (зависи какъв спорт сте избрали). За игра на волейбол, ще ви е необходима мрежа, за футбол – нещо, наподобяващо врати, за хокея – шайба.

Източник: https://dama.bg/article/13-chudesni-igri-za-detsa-koito-ne-iziskvat-nikakvi-tehnicheski-ustrojstva/7130/ © Dama.bg