БРОЙ 6 / юни 2018 Г.

 

Месец юни започна с най- сладкия, вълнуващ и прекрасен ден – Международния ден на детето. Какъв щеще да бъде света без детската усмивка, глъч, непринуденост, естественост, безгрижие,плач, лудории и пакости?  Едно много скучно и безсмислено място – света на възрастните с техните проблеми, грижи,интриги, завист и всякакви лошотии. Възрастните са тези, които трябва да научат детето, да му подадат ръка и да му покажат заобикалящия свят в целия блясък и великолепие. Понякога децата са тези, които са по-мъдри и успешни и интуитивно, чисто по детски дават добри уроци на нас, възрастните. Ето защо е отреден един специален ден на тях – цветята на земята. Община Бяла Слатина организира детския празник на площад „Цола Драгойчева”с детско шоу, работилнички за деца, много изненади,забавни игри и огромна торта. Децата от ДГ „Незабравка” бяха сред всички и се чувстваха специални гости на празника. Похапнаха сладолед в горещия юнски ден и се насладиха на танците, игрите и забавленията.

На връх 1 юни  шест прекрасни малки момичета и техните учители Мариела Цонова и Мариета Дамянова от Трета подготвителна група „Смехурани” поздравиха децата от Център за социално включване „Аз и моето семейство”, по проект на община Бяла Слатина. Малките принцеси се представиха с атрактивния  танц „Настроение”и накараха всички присъстващи да им се радват и ръкопляскат.

 

 


 

Сякаш специално за празника на детето в детската градина пристигна и къщата – магазин по проект „Да сбъднем детските мечти” по програмата за малки проекти „Аз дарявам, за да правя промяната”, администрирана от Сдружение „1 юни”, съфинансирана от Фондация „Америка за България”. При монтирането на къщата – магазин като доброволци се включиха огняра на детската градина Димчо Димитров, Общинско предприятие „Чистота и строителство” – Бяла Слатина и родители на деца. Децата истински се вълнуваха и радваха на новата придобивка за двора на детската градина.  Атрактивната къщичка предразполага за провеждането на сюжетно – ролеви игри със здравна тематика, кът за четене на приказки, рисуване и забавления.

 


През месец юни се ремонтира и беседката в двора на детската градина. Активно участие като доброволец взе огняра Димчо Димитров, който използва собствената си техника за изграждане на ламаринения покрив. Участие взеха и доброволци от  Общинско предприятие „Чистота и озеленяване”, които помогнаха за изграждане на покривната конструкция, да се укрепи и обезопаси беседката. От дъските бяха направени пейки за сядане на децата в беседката. Отново ни беше оказана помощ от община Бяла Слатина в лицето на  Общинско предприятие „Чистота и стойтелство”, които подготвиха дъските, изгладиха ги на специална дърводелска машина, като активно участие взе и Димчо Димитров с дърводелските си умения. Целият екип на детската градина се включи в боядисването и освежаването на уредите и пейките в детската градина, които блеснаха със ярки цветове и нюанси.


На 28 юни 2018 г. се проведе Дейност №3 по проект „Да сбъднем детските мечти” по програмата за малки проекти  – конкурс за приказка на тема „Малката цветарка”, съчинена от родител. От събраната сума от Благотворителния концерт в размер на 314 лв.беше закупена статуя „Малката цветарка” за цена от 180.00 лв. Тя беше оцветена от старши учители Таня Нешкинска и Мариела Цонова, които бяха в платен годишен отпуск, но отделиха време, сили и енергия да влязат в ролята на доброволци и да дарят труда си в името на благородната кауза. В името на нашите деца. Съчиняването на приказка по статуята предизвика много емоции в някои от родителите. Те приеха радушно това предизвикателство, спомниха си за ученическите години, поровиха в спомените си и сътвориха много интересни приказки. Журито, което разгледа творбите беше в състав: 1.Мария Димитрова – директор на ДГ „Незабравка”и ръководител на проекта, 2.Лъчезар Лазаров – ЗАС и координатор по проекта и 3. Диана Никовска – старши учител и доброволец. След разглеждане на постъпилите приказки, съчинени от родители ги отделихме в 3 категории. Всички родители получиха грамоти за участие , както следва:

1.Категория „Да пазим цветята и се грижим за природата”:

Петя Владимирова Тодорова – майка на Мариян Красимиров Цветанов

Светла Звезделинова Дудова – приемен родител на Тихомира Денисова Борисова

2. Категория „Вълшебни приказки”:

Даниела Цветанова Нинова – баба на Цветан Богданов Николаев

Красимира Николаева Ганчева – майка на Ивон Детелинова Николова

Пенка Богданова Илиева – майка на Мартин Илиянов Илиев

3.Категория „Магазинче за мечти „Незабравка”

Радослава Николаева Петрова – майка на Цветан Кирилов Димов

Наджибе Абдурахманова Калеева – майка на Айлин Абдурахманова Ракищенлиева

След прочитане на приказките, съчинени от родителите и връчване на грамотите всички деца и родители бяха насочени към предварително подготвени стативи за рисуване за по-големите деца и техните родители. Те трябваше да проявят творчество и въображение и да създадат съвместна рисунка на тема „Малката цветарка”. Малките сладури от Първа група също имаха задача – да направят съвместен колаж – апликация от предварително изрязани форми и да намерят тяхното място и ги залепят. Цялата прекрасна работна атмосфера беше допълнена от  нежна класическа музика, която допълваше сетивните усещания и въображение в художниците творци.