БРОЙ 5 / май 2018 Г.


Месец май пристигна с цялата си красота и великолепие и донесе много радостни емоции и вдъхновение на екипа на ДГ „Незабравка”- Бяла Слатина. На 8 май 2018 год. беше подписан договор по проект „Да сбъднем детските мечти”по програмата за малки проекти „Аз дарявам, за да правя промяната”, администрирана от Сдружение „1 юни”, съфинансирана от Фондация „Америка за България”, който ще бъде реализиран в рамките на 6 месеца. Проектът цели насърчаване на децата в повече физическа активност и участие в дейности на открито чрез монтиране на детско съоръжение „Къща магазин”, статуя „Малката цветарка” и обновена беседка в двора на детската градина! Ще се закупи преносима Караоке система, с която малчуганите ще се забавляват, пеят и танцуват по време на дейностите на открито. Изключително сме щастливи, че отново имаме възможност да обновим и модернизираме дворното пространство и да превърнем детската градина в по-привлекателно,естетически красиво и приветливо място за нашите възпитаници и техните родители.


На 10 май 2018 г. на площад „Цола Драгойчева”, в центъра на града се проведе традиционната детска асамблея на детското творчество и таланти. ДГ „Незабравка” зарадва публиката с три изпълнения. Латино – танца на 4 Подготвителна група „Веселите мечета” със старши учители Вергиния Иванова и Таня Нешкинска беше изпълнен под съпровода на нашумелия хит „Де спасито” и предизвика бурни овации и аплодисменти.

 

 


Групата по народни танци – допълнителна дейност в детската градина с ръководител – хореограф Детелина Крачунова зарази присъстващите с динамиката, ритмиката, пъстротата и вълшебството, което носи българския фолклор. Малките танцьори получиха бурни аплодисменти и одобрение от всички присъстващи.

 


Третото изпълнение беше диско танц „Настроение”, изпълнено от прекрасните момичета от 3 подготвителна група „Смехурани” с ръководители старши учители Мариета Дамянова и Мариела Цонова. Разноцветните помпони, костюмите и прецизното изпълнение донесоха  овации и аплаози.


На 24 май 2018 г. детската градина участва в празничното шествие, по случай Деня на българската просвета и култура. Участие взеха учителите, деца от подготвителните групи и техните родители. Празничното настроение беше допълнено от табелата, знамето на детската градина и прекрасните асистенти, които го съпровождаха. На празничният коктейл, даван от кмета на община Бяла Слатина – инж. Иво Цветков беше връчен почетен плакет на нащата колежка Виолета Славова, която е юбиляр през тази година.


На 29 май 2018 г. се състоя откриване на проекта „Да сбъднем детските мечти”, по програмата за малки проекти „Аз дарявам, за да правя промяната”, администрирана от Сдружение „1 юни”, съфинансирана от Фондация „Америка за България”. Събитието беше отбелязано с Благотворителен концерт, подготвен и осъществен с доброволното участие на целия екип на детската градина. Гости на празника бяха г- жа Наталия Костадинова – председател на Сдружение „1 юни”, г- жа Дарина Кръстева – гл.експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности и интеграция”, г-жа Мариета Иванова – директор на ДГ Детелина”, колеги – учители от детски градини и училища, родители. Малките готвачи от 4 ПГ „Веселите мечета” предлагаха вкусна, здравословна храна, състояща се от плодове – ябълки и череши, както и листовки с полезни съвети. Проекта – цели, задачи, очаквани резултати, дейности, целева група беше представен от ръководителя Мария Димитрова – директор на детската градина. Последвалият концерт беше подготвен с доброволното участие на учители, помощен персонал и участваха всички детски групи – 80 деца. Те истински се забавляваха, докато представяха своите изпълнения, имаше някакво особено вълшебство, свобода, удовлетвореност, която носи самата атмосфера в двора на детската градина. След общият танц децата бяха почерпени с нестандартно шишче от плодове, тъй като една от целите на проекта е борбата с наднорменото тегло чрез дейности на открито и подходящи физически упражнения. В къщата – магазин ще се провеждат сюжетно- ролеви игри със здравна тематика. Спорт, здравословна храна, чист въздух, игри – това са основните компоненти на проекта „Да сбъднем детските мечти”. Комисията по даренията в състав – председател Галина Георгиева – ст. учител, членове – Лъчезар Лазаров – ЗАС и координатор по проекта и Виолета Иванова – домакин в присъствието на всички преброиха и оповестиха събраната сума от Благотворителния концерт в размер на 308 лв. , която беше допълнена по- късно на 314 лв. С част от сумата ще бъде закупена статуя „Малката цветарка” за следващата дейност. Сърдечно благодарим на всички, които дариха и отделиха от скромните си спестявания за нашата благородна кауза, в името на нашите деца.


На 31 май 2018 год. се състоя вълнуващо тържество в детската градина в с. Тлачене. То беше комбинирано и подчинено на предстоящия празник на детето – 1 юни и завършване на подготвителна група на три деца, възпитавани, обучавани, социализирани в условията на разновъзрастова група. Децата пяха, танцуваха, драматизираха с голямо желание и радост. Техните учители – Радка Михайлова и Петя Соколова бяха наградени с морални награди – грамоти за проявен професионализъм през учебната година от директора на детската градина Мария Димитрова.


В рамките на същият ден се проведе и празник в с. Соколаре – допълнителна база на детската градина. Малките малчугани бяха отлично подготвени и играха, казваха стихчета, пяха и истински се забавляваха. Влязоха и в различни роли при драматизирането на приказки. Директорът на детската градина връчи удостоверения за завършена подготвителна група на 5 деца с пожелания за много успехи в 1 клас. Старши учители Виолета Славова и Валери Вълчев също получиха грамоти за всеотдайността, творческото вдъхновение и труд през изминалата година.


И отново в последният ден на месец май 4 ПГ „Веселите мечета” за последен път казаха своите стихчета, изпяха последните си песни, показаха завидни знания по ОН – БЕЛ, Математика и Околен свят. Танцуваха с голямо въодушевление, желание и старание. Гости на техния празник бяха учители от НУ „Цани Гинчев”, НУ „Христо Ботев”и СУ „Васил Левски”. ДГ „Незабравка” изпрати 31 деца, от които едно дете със СОП в Първи клас с пожелание за много успехи в училище. Не липсваха и сълзи, тъга при раздялата на децата с любимите учители Вергиния Иванова и Таня Нешкинска и помощник – възпитателя на групата леля Малина, която излиза в заслужена почивка след прекаран цял един живот в детската градина. Директорът връчи удостоверенията на всички деца за завършена подготвителна група, но не забрави и учителите. Те получиха грамоти за всеотдайността, търпението и професионализма през целите четири години на работа с децата.