БРОЙ 5 / май 2021 Г.

 

ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ, КЪМ СВЕТЛА БЪДНИНА ВЪРВИ

С КНИЖОВНОСТТА ТАЗИ СИЛА НОВА, ТИ ЧЕСТ И СЛАВА ПОДНОВИ.  

 

Думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг за първи път.
Думи, които често пъти изговаряме наизуст без дори да се замислим за смисъла и гордостта, които носят.

24 май не е просто поредния официален празник – това е денят, в който всеки българин може да изкрещи с пълно гърло, че е горд потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа.

24 май е символ на достойнство, традиция и духовност.

Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света. Даваща самочувствие, образованост и културна независимост на „вси славяни“.
 Традиция – най – дълго празнуваният ни празник в историята – вече повече от 200 години.
 Духовност – празник на културата и науката. На хората градящи устоите на нацията, на хората даващи ни идентичност и на тези, които възпитават поколенията след нас.

 


ДГ „Незабравка“ взе участие в празничното шествие, организирано от община Бяла Слатина по случай 24 май – ден на славянската писменост и култура. Участие взеха педагозите от детската градина и деца от Четвърта група, облечени в пъстри народни носии и българското знаме в ръце.


ДГ „Незабравка участва активно в организирани инициативи от читалище „Развитие – 1892“ – Бяла Слатина, като партньор и съмишленик. Тази година по време на майските празници децата от 3 и 4 възрастови групи участваха в конкурс – изложба „Любим приказен герой“ и маратон на четенето. В деня на библиотекаря в изложбената зала на читалището се състоя тържествена церемония и бяха връчени грамоти на всички деца, участвали с рисунки на приказна тематика, както и за детската градина, като институция.

Месец май е наситен с много емоционални и трогателни моменти. Един от тях е изпращането на децата от Четвърта група на детската градина, които отиват в 1 клас на есен.

Допълнителна база в с. Тлачене бяха първите, които организираха специален празник за бъдещите първокласници.  Учителите бяха поканили аниматори, които да ги забавляват и включват по атрактивен начин в интересни образователни и музикални игри. Децата истински се забавляваха, пяха, танцуваха, радваха се на фокусите на батко Радко и кака Веси. Раздялата с любимите учители и помощник – възпитателя на групата не мина без сълзи и топли прегръдки от децата. Осем са децата от с. Тлачене и с. Буковец,  които ще прекрачат прага на училището за първи път на есен.

Нашите малки възпитаници от допълнителната база в с. Соколаре грееха пременени с новите си дрешки и може би не осъзнаваха, че са за последно в детската градина. Те казаха с вълнение своите последни стихове, изпяха песни за математиката и буквите и получиха за награда от своите учители ръчно изработени медальони с надпис „На добър час“.


Дойде ред и на Четвърта група в основната база на детската градина. Изключително вълнуващи мигове на раздяла. Децата показаха какво са научили в детската градина, пяха, рецитираха , декламираха, танцуваха. Особено впечатляващо беше тържественото предаване на знамето на детската градина под звуците на химна. Украсата, празничната торта , подаръците бяха само една малка част от този незабравим последен спектакъл на нашите  23 прекрасни деца.


През учебната 2020/2021 година ДГ „Незабравка“ работи по проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с девет целеви групи по дейност 1 – допълнителна работа по български език и литература. В основната сграда на детската градина работиха 7 целеви групи, а в допълнителна база в с. Тлачене – 2. През тази година учителите успяха да завършат своите 100 педагогически ситуации, проведени в учебно време. В края на месец май всички целеви групи проведоха заключителни дейности с участието на деца и родители. Те показаха на родителите интересни игри по български език и литература със дидактични материали, закупени по проекта. Родителите бяха включени активно в игрите и бяха много изненадани , удовлетворени и радостни от напредъка на своите деца. Те изразиха своята благодарност към учителите на групите и изявиха желание децата им да продължат да участват в дейностите по проекта и занапред.


На 31.05.2021 г. в залата на РУО – Враца се проведе тържествена церемония за връчване на отличия на педагогически специалисти, постигнали високи постижения в работата си през учебната година. Наред с другите 5 наградени, грамота на началника на РУО – Враца получи  и г-жа Мария Димитрова – директор на ДГ „Незабравка“ – Бяла Слатина за формиране на гражданско съзнание и граждански добродетели у децата и постигнати успехи в развитието на образователно-възпитателното дело в предучилищното образование.

Г-жа Евденова се обърна към наградените с думите:

„Всеки човек се нуждае от признание за това, което върши, за да се чувства оценен и да се вдъхнови“

Мария Димитрова сподели, че тази грамота е резултат от труда и усилията на целия екип на детската градина!