КАК ДЕЦАТА ОТ ДГ „НЕЗАБРАВКА“ ОТБЕЛЯЗАХА ПРАЗНИКА 24 МАЙ

Кирил и Методий

Пишат братчета,

Сестрички

и лулички и чертички.

И накрая бързо става

буква хубава и права.

Тези буквички чудесни

са ни още неизвестни.

Ние, малките деца,

пишем още колелца.

Ние славим имената

днес на Солунските братя.

Те за нас са много мили,

че ни буквите дарили.

Младен Исаев

 


В условията на извънредно положение, затворена детска градина и пандемия от корона-вирус децата от ДГ „Незабравка“ – Бяла Слатина отбелязаха 24 май – деня на славянската писменост и култура по оригинален начин. С помощта на своите родители те се включиха в две инициативи. Първата от тях е инициативата „Прочети ми приказка онлайн“. Всички учители прочетоха по една кратка и интересна приказка онлайн на децата от своята група. Втората инициатива даде възможност на всички желаещи да участват в конкурс за съвместна рисунка на деца и родители на тема „Моят любим приказен герой онлайн“. В него се включиха 30 деца, които получиха от ръководството на детската градина за награда по една пъстра детска книжка.

Представяме Ви:

ПЕТЯ СОКОЛОВА – СТАРШИ УЧИТЕЛ В ДОПЪЛНИТЕЛНА  БАЗА С. ТЛАЧЕНЕ

 

1.Госпожо Соколова, защо избрахте професията „учител в детска градина“?

Обичам  децата и работата с тях ми доставя истинско удоволствие. За мен да си учител е призвание, колкото и клиширано да звучи.

2.От колко години работите в ДГ“Незабравка“ – гр. Бяла Слатина?

От осем години работя в детска градина „Незабравка“

3.Какво е Вашето мнение за психоклимата в детската градина? 

Живеем във време, в което работата на някои е свързана до толкова , доколкото им трябват средства , за да преживеят до следващия месец. Други искат да се реализират , да се развиват професионално и все нещо не им достига на работното място – условия, среда, конфликтни колеги,властен началник. Всичко това съществува във всеки един колектив. Справянето успешно е да се фокусираш върху работата си и да игнорираш другите/ странични/ дразнители.

Когато работата ти е добре свършена и ти ще си доволен, и началника също. Понякога се чувстваме недооценени, на преден план излизат твои колеги, които с нищо не заслужават  по-добри оценки от твоите, но в края на краищата  ние не работим за медали.  Аз съм малко бунтар и когато нещо не ми достига на работното място  – правя всичко възможно да си го набавя .Човек трябва да се подложи на стрес, за да е по-интересно на работното място, да постигаш целите си, да имаш стимул, иначе ще е скучно. В общи линии, не сме стигнали до Бърнаут – синдром на професионалното прегряване и това означава , че  психоклимата  на работното ни място е в рамките на допустимото, колегите са в добри отношения, директорката  е човекът, който трябва да координира действията на всички и това не е лесна задача. Добре е нещата да се развиват, а не да се „пускаме“ по течението.

4.Смятате ли, че има разлика между градските и селските детски градини и защо?

Единствената разлика е в това, че при „селските“ детски градини децата са  в разновъзрастова група, но това е в техен плюс, тъй като по-малките бързо научават нови неща от по-големите.

5.Какво мислите за работата по проекти в детската градина?

Работата по проекти  в детската градина е изключително предизвикателство и удоволствие от заниманията. Децата от нашата група – в с. Тлачене при участието си в първия проект за първи път посетиха зоопарк, театър,пещерата „Леденика“, участваха в общи изяви с други детски градини. Говорим за дечица, които се справят успешно с учебния материал, ако можем да го наречем така, но семействата им нямат финансова възможност да ги водят на такива места.

По повод други проекти – имаме и деца-  „билингви“, които имат голяма необходимост от участието им в проекти за допълнително обучение по български език и включването на интересни и заинтригуващи помагала им помага за по-лесно справяне и преодоляване на езиковата  бариера.

6.Имате ли проблеми с родителите на децата в групата?

Никога не съм имала проблеми с родителите. Работата на един детски учител не свършва само с децата, тя продължава и с родители ,и с институции. Родителите винаги са имали пълно доверие в мен и аз мога да кажа, че се гордея с това.

7.Бихте ли се преместили на работа по свое желание в друга детска градина?

Никога не бих се преместила на друго място да работя  по свое желание.

8.Пожелайте нещо на децата от Вашата група.

Първо на милите дечица искам да пожелая да са здрави – това е най- важно за всички. На второ място аз вярвам в тях и съм сигурна, че ще се справят със всичко, където и да отидат. Те са свикнали да си заслужат и изработят  всичко, не чакат наготово – това е малката разлика между градските и селските детски градини.

9.Какво очаквате през следващата учебна година?

Нови деца, нови предизвикателства, успешно завършени проекти, много  участия на децата ни в различни мероприятия.

10.Моля дайте своята препоръка към директора на детската градина.

Дерзайте все така!

 

Девиз- „ Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си!“