БРОЙ 3 / март 2019 Г.

1-ви март в детска градина „Незабравка“

Дойде и 1 март, слънчев, усмихнат и очакван от деца и възрастни. Всичко грееше в бели и червени краски, цветя и слънца. Радостните емоции започнаха отрано с размяната на мартенички и пожелания за здраве, късмет и благополучие. В детската градина дойде и дългоочакваната гостенка – Баба Марта с топла питка, мед и  кошничка с мартенички за всяко дете. Децата пяха,казваха стихчета, танцуваха, а Баба Марта ги аплодираше и им се радваше от сърце. Отвреме навреме и тя ставаше да потропне весело хорце с тях и да се повесели. За старанието и труда си малките палавници бяха закичени лично с мартенички, а за здраве и червени бузки похапнаха от топлата питка и мед на гостенката. Детската градина участва с два експоната в традиционната мартенска изложба, организирана от община Бяла Слатина, а децата от 3 ПГ „Пчеличка” се изявиха на общоградското тържество в центъра на нашия град с прекрасния танц „Чудно цвете” и с игривата песен „Целувка за баба Марта”.

 


Празникът не свърши дотук. Децата от 4 ПГ имаха специален поздрав към пенсионерски клуб „Нов живот” – с. Соколаре, състоял се във вилата на земеделците. Пъстрите народни носии и детски лица грееха при техните изпълнения. Възрастните хора им се радваха от сърце и бурно ги аплодираха. Макар и за миг детските усмивки и гласчета стоплиха сърцата на бабите и дядовците. Те ги почерпиха с лакомства и завързаха мартенички на ръцете им с пожелания да са живи, здрави, румени, засмени.

 


8-ми март

 

Месец март е наситен с много празници. Един от тях е и 8 март – ден на майката и международен ден на жената. Всички детски групи подготвиха тържества с много желание, старание и ентусиазъм да зарадват своите майки и баби.

 

Най-малките възпитанници на детската градина от Първа възрастова група „Веселите мечета” с   старши учители – Таня Нешкинска и Вергиния Иванова и помощник – възпитател леля Бойка зарадваха гостите с песни, стихчета, танци. С помощта на учителите изненадаха майките си с подаръчета, изработени специално за тях. Това предизвика много положителни емоции и сълзи в очите на присъстващите.

 


Втора група „Мечо Пух” с учители – Диана Никовска и Наджибе Калеева и помощник-възпитател леля Христина представиха запомнящо се тържество. Малките сладури бяха толкова атрактивни със своите изпълнения, че пробудиха радост, смях, възхищение и умиление в майки и баби. Те се превръщаха в малки артисти, танцьори, певци, а хумористичната сценка специално за бабите накара всички да се смеят от сърце и буйно да ги аплодират.


В Трета подготвителна група „Пчеличка” със старши учители Виолета Славова и Галина Георгиева и леля Елза празничната обстановка предразположи децата и те с особено старание представиха много песни, танци и стихове. Личното послание на всяко дете към неговата майка беше съпроводено от сълзи на радост и умиление. С много любов децата бяха изработили красиви картички с пожелания за майките и бабите си.

 


Бъдещите първокласници от Четвърта подготвителна група „Смехурани” подготвиха стилен празник за своите родители. Желанието им да се представят с изпълненията на песни, танци, стихове беше възнаградено от много аплодисменти и усмивки от майки и баби. Те гледаха порасналите си деца и се радваха от сърце на уменията им.В допълнителна база с Соколаре с учители Валери Вълчев и Искра Мухляшка цареше радостно оживление и празнична атмосфера. Песните за майката и стиховете накараха гостите да се просълзят и едновременно да се усмихват. Всички виждаха колко много старание са вложили децата, за да се подготвят за празника. Композицията по народна песен на по-големите деца доказа колко труд и старание са вложили деца и учители и заслужено получиха много аплодисменти. От сърце за мама малките палавници бяха изработили красиви картички с пожелания.


Разновъзрастовата група на ДГ „Незабравка” в с Тлачене с учители Радка Михайлова и Петя Соколова се бяха подготвили с особено старание за осмомартенския празник. Желанието на децата да се изяват, да зарадват всички гости си личеше във всяко изпълнение. Атрактивни, забавни и прекрасни те сменяха роли, танцуваха и показаха урок по етикет на момчетата към момичетата. Облечени с красиви костюми, собственоръчно ушити от учителките и помощник – възпитателя леля Стела децата имаха самочувстие и желание за изява.


ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ИСКРА МУХЛЯШКА – УЧИТЕЛ В ДГ „НЕЗАБРАВКА“ 

 

Г-жа Мухляшка е най-новият член на педагогическия екип на детската градина. Тя обучава и възпитава малчуганите от допълнителната база в с. Соколаре.

1. Представете се на читателите на нашето електронно списание.

-Здравейте! Казвам се Искра Валентинова Мухляшка и съм детски учител в допълнителната база на детска градина „Незабравка“ в с. Соколаре.

2. Какво Ви мотивира да станете учител в детска градина?
-Постоянно ме питат, защо не преквалифицирам например начална или друга педагогика? Ами защото работата с толкова малки и чисти душички ми носи огромно удоволствие. Те са като „бял лист хартия“. Каквото напишеш-това четеш. Чувствата и емоциите им са толкова крехки и невинни, душите им също. Работата с тях ме кара да се чувствам истински щастлива.
3. Защо избрахте ДГ „Незабравка“ за Вашата първа работа като учител?
ДГ “ Незабравка“ е едно от водещите детски заведения в нашия град. Винаги, когато съм наблюдавала техни представяния в общоградските мероприятия и тържества ми е било изключително приятно от високото ниво на подготовка на децата и блестящия професионализъм на колегите. Базата на ДГ „Незабравка“, в това число и тази в с. Соколаре е обновена и много комфортна за работа. Не на последно място, разбира се, е и ръководството на нашата детска градина. Страхотни професионалисти и изключително позитивни личности.
4. Срещате ли трудности в ежедневната работа с децата и техните родители?
Трудности винаги има, но те са част от нашата работа. По-голяма част от децата ни са от малцинствата и трябва да сме много внимателни в крехките ни отношения. По-скоро трудностите са с родителите, а не с децата. Те трябва да разберат, че в градината има правила, които се спазват и ние сме там не само да нахраним и приспим техните деца, но и да им дадем старт и то добър за следващия етап от тяхното обучение и развитие. Не случайно е и изразът: “ Първите седем години са най-важни!“
5. Пожелайте нещо на читателите на електронно списание „Незабравка“
Пожелавам на всички да бъдат здрави, позитивни и прекрасни хора. Да се борят и успяват, да обичат децата и да запазят детското в себе си, и да четат нашето електронно списание ????

По покана на читалище „Развитие – 1892”, Бяла Слатина за участие в изложба на детски рисунки„Пролетни празници”децата от 2, 3 И 4 ПГ създадоха шарени пролетни картини, които бяха подредени в изложбената зала. Весела пролетна песен и ръченица подготвиха част от децата от 4 ПГ, с която поздравиха всички присъстващи на пролетния бал. Детската градина получи грамота за участие в съвместната дейност, посветена на пролетта. Всички деца, участници в изложбата получиха грамоти от директора на детската градина.


По инициатива на община Бяла Слатина и лично от кмета – инж. Иво Цветков, съвместно с болницата в града детската градина се включи в кампанията „Капачки за бъдеще”. Деца и родители доброволно и с желание откликнаха на призива да събират капачки за кувьоз за нуждаещите се новородени деца в нашия град.


РУБРИКА : РОДИТЕЛЮ, ПРОЧЕТИ НА ДЕТЕТО СИ.

 

СТО ТОЯГИ БОЙ
Българска народна приказка

Сто тояги бойВеднъж Хитър Петър като орал, намерил една стара пара. Намислил да я занесе на царя. Тръгнал за царския палат, но вратарят го спрял и му казал:

– Ще те пусна, ако ми обещаеш половината от наградата, която ще ти даде царят.

Докривяло на Хитър Петър, но му обещал и вратарят го оставил да влезе.

Поднесъл той парата на царя. Владетелят го попитал, каква награда да му даде.

– Искам сто тояги бой!

Царят се сетил, че тука се крие някаква хитрина и заповядал да бият сто тояги полека. Като му наложили петдесет, Хитър Петър казал:

– Стойте, другите петдесет тояги са за вратаря ви – и разказал на царя каква е работата. Царят заповядал да ударят сто тояги силно на вратаря, а Хитър Петър възнаградил.

Източник : Приказки от старите ракли