март 2017 г.

7 НЕЩА, КОИТО РОДИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА КАЗВАТ НА СВОИТЕ ДЕЦА ВСЕКИ ДЕН /2 ЧАСТ/


Когато казваме „всеки ден“, нямаме предвид, че просто трябва да казвате тези неща без причина. Вместо това, използвайте следните 7 фрази в подходящи ситуации и най-важното, винаги подкрепяйте твърденията с действия. Ако може да се справите с това, тогава вашето дете ще бъде добре.

„Никога не се предавай!“


Това е проста фраза, която способства за насърчаването на всяко едно дете. Вие може да я използвате, за да му помогнете да намери изход от трудна ситуация или да преодолее даден проблем. Но винаги обръщайте внимание на контекста.


Историята на дамата с 3-годишния син отново ни дава добър пример тук. Веднъж, когато подреждат заедно пъзел, момчето прави опит да постави парче, което не пасва, като през цялото време повтаря: „Никога не се предавай! Никога не се предавай!“ След като чува това, майка му казва: „Ти си прав, че никога не трябва да се предаваме, но може би правиш нещо грешно. В такъв случай трябва да спреш, да помислиш за това, което правиш и да създадеш нов план. Ако нищо не се промени, независимо от това, което правиш, трябва да намериш нов начин да получиш това, което искаш.“


Трябва да обясните на вашето дете колко е важно да не се отказва, но също така да му покажете, че то трябва да бъде отворено за нови идеи.


/Източник: Аптеки Фрамар/


Намираме се в месец март, изпълнен с много празници и вълнения за децата. Още в първият ден в детската градина посрещнахме Баба Марта – в ролята атрактивната помощник – готвачка Галя Стойковска. С голямо желание и ентусиазъм тя се превъплати в ролята на добрата баба и раздаде мартенички на всяко дете и парченце питка , омесена лично от нея за здраве. Накрая тропна и празнично хорце с малките малчугани, които се радваха и забавляваха от сърце.

Първият ден от месец март беше вълнуващ и за децата от детската градина в с. Соколаре . Те се окичиха с бели и червени мартенички.  Вокална група „Славейче”с ръководител Валери Вълчев посети читалището и поздрави пенсионерски клуб „Нов живот”с. Соколаре по случай Баба марта.

 

 

 


Празничното настроение се пренесе на площад „Цола Драгойчева”, където се проведе съвместен празник на всички детски градини на територията на община Бяла Слатина, участници п проект „От ранно детско развитие към образователна интеграция” по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Танцова формация „Надиграй ме”с ръководител Мариела Цонова представиха хорото „Рипни, Калинке” и ръченица „Баба Марта”. С всяко следващо участие малките танцьори добиват все по – голямо самочувствие и увереност, радват се на собствените си изпълнения и тези на останалите участници.

 


Вокална група „Славейче” се включи в надпяването с две песни – „На пръсти се вдигам” и „Мартенички бели”. Децата от с. Соколаре, облечени в костюми на цветя за момичета и забавни костюми за момчета се почувстваха равнопоставени с градските деца, качиха се на голяма сцена и се представиха отлично.

 

 


За създаване на подходяща позитивна празнична среда се погрижиха и други две ателиета – „Сръчковци” с ръководител Мариета Дамянова и „Изобразителни изкуство” с. Тлачене с ръководител Петя Соколова. Те изработиха празнично мартенско пано, колаж „Баба Марта” и кошници от прежда.

 

 


Празничният 1 март не свърши дотук. Във връзка с изпълнение на годишния план на ДГ „Незабравка”, в частта взаимодействие с началното училище четири деца от 4 подготвителна група”Мечо Пух” – Калинка Вълова, Галин Хариев, Станислав Филипов и Дейвид Добринов с техните родители и старши учител Диана Никовска в присъствието на директора на детската градина М.Димитрова се включиха в конкурс за детска рисунка по покана на НУ „Цани Гинчев”. Съвместната инициатива беше по повод участието на училището по проект за двора по програмата за малки проекти „Участвам – Дарявам – Променям” на Сдружение „Първи юни”. Малките кандидат ученици, с помощта на своите родители трябваше да пресъздадат в рисунка представата си за красив и уютен двор. Те не само бяха художници и рисуваха, но се запознаха с атмосферата в училище, влязоха в класна стая, седнаха на малките чинове – маси, запознаха се директора госпожа Силвия Кръстева и главния учител Катя Христова. Във физкултурният салон на училището след празничният концерт на третите класове децата от детската градина бяха наградени лично с пъстри книжки от госпожа Наталия Костадинова и директора на училище „Цани Гинчев” Силвия Кръстева.


Най- вълнуващият ден от годината 8 март – денят на жената и майката донесе радост, сълзи, взаимна обич , трогателни прегръдки във всички групи на детската градина.

 

Първа група „Пчеличка” с учители Галина Георгиева и Яница Бочева, леля Галя и техните малки сладки възпитанници поднесоха своя поздрав за майките във вид на стихчета, песни и танци и повече гушкане в топлия скут на мама.


Втора група „Смехурани” с учители Мариета Дамянова и Мариела Цонова и леля Диляна показаха колко много са пораснали за една година. Всички деца казаха своите стихчета за майките, пяха, танцуваха с голямо самочувствие и желание да покажат най – доброто. Разбира се, имаше и забавни игри  „Попитахме сто деца”, в които майките се надпреварваха да отговарят и получиха награди.


Трета подготвителна група „Веселите мечета” с учители Вергиния Иванова и Таня Нешкинска и леля Малинка зарадваха майките с драматизация, момчетата се преобразиха в малки джентълмени, момичетата с нежен танц показаха обичта си. Всяко дете каза стихчето си с голямо вълнение, а оригиналните подаръци за майките предизвика сълзи в очите им.


Най – големите деца в детската градина – Четвърта подготвителна група”Мечо Пух”и техните учители Диана Никовска и Наджибе Калеева показаха,че са готови за училище.

Прекрасната притча в началото на празника, която издигна майката като ангел на земята за всяко дете, песните, стиховете, кокетния танц – чарлстон на момичетата, изискания нестандартен на момчетата повече от всичко доказа, че наистина са най-големите в детската градина. Забавните минути за проверка на сръчността на три майки за шиене на копчета за време предизвика много смях във всички присъстващи. Не бяха пропуснати и бабите – бабата на Любен участва в забавна игра – със завързани очи само по допир на ръка или глава да познае своето внуче.Тя не успя, но това беше повод за много смях и веселие и радостни емоции.


8 март в детската градина в с. Соколаре беше отбелязан тържествено и емоционално. Децата и техните учители Валери Вълчев и Виолета Славова използваха новата уредба с микрофон, което повдигна самочувствието им и те се изявиха с голямо желание. Пяха песни за майката, казваха стихчета, тропнаха и хорце, на което се хванаха и родители,леля Боби и леля Галя, директора на детската градина М.Димитрова.


Виолета Славова представи пред родителите, кмета на с. Соколаре и гости от пенсионерски клуб „Нов живот” драматизация на приказката „Ледената къщичка”.

Това е част от дейностите по проект „От ранно детско развитие към образователна интеграция” и беше реализирано от ателие „Родна реч”. Децата със средствата на речта, приказката успяват по лесен и достъпен начин да усвояват книжовните норми на българския език.


В малкото село Тлачене учителите в детската градина Петя Соколова и Радка Михайлова показаха един нов нестандартен прочит на осмомартенско тържество. Обстановката – раздвижена с различни кътове, под мотото на известно телевизионно предаване, децата на малки групи поднасяха поздравите по интересен и забавен начин на своите майки. В съвместният танц на деца и родители най – смела се оказа майката на Велизар, която участваше с такова желание и истинска радост, сякаш е част от персонала на детската градина.


Осми март не отмина и без участието на танцова формация „Надиграй ме”и ръководител Мариела Цонова и деца от Четвърта подготвителна група „Мечо Пух” с учител Наджибе Калеева. Те поднесоха поздрав за пенсионерски клуб „Нов живот”, с. Соколаре и предизвикаха радостни емоции и умиление във възрастните хора, стоплиха сърцата им със своите изпълнения.