Февруари 2016 г.


Запомнете най-важното! За да научите детето на полезни навици, трябва преди всичко да поиграете с него. Информацията, поднесена под формата на нагледен пример, означава за него много повече, отколкото само думите.

Как да обясним: „ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ МИЯТ РЪЦЕТЕ“006a24aaa2urn-png-278-186-cc-dri-o6u91o2s0fa1v8oi9ci

Върху мокрите ръце на детето изсипете блестящи конфети или пайети. Помолете го да потърка ръчички, докато конфетите прилепнат хубаво. След това нека мъникът ви хване за ръката, отвори врата, поиграе с играчките си. Покажете му следите от „микробите“, които оставя след себе си. А после го помолете да си измие ръцете само с вода, без сапун. Насочете вниманието му върху това, колко малко конфети е успял да отмие. Така ще разбере, че за да се измият ръцете истински, са необходими много топла вода и сапун.
КАКВО ДА КАЖЕМ:
„Даже и да не ги виждаш, микробите полепват по дланите ти и от там попадат върху всичко, до което се докосваш – точно както тези конфети. Но ако конфетите са безвредни, то микробите могат да те разболеят. Затова е толкова важно хубаво да си миеш ръцете.“

006a24aaa2urn-png-278-186-cc-dri-o6u91o2s0fa1v8oi9ciКак да обясним: „ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ СЕДИ В СТОЛЧЕ ЗА КОЛА СЪС ЗАКОПЧАНИ КОЛАНИ“

Заедно с детето пригответе пластмасова играчка и камионче. Сложете играчката в камиончето и помолете детето да засили камиончето  /или да го бутнете  в стената/. Детето трябва да се убеди, че при бърза скорост /рязко спиране или тръгване/ играчката излита от камиончето. След това завържете „пътника“ за камиона с ластик или с връв или я залепете с тиксо. Отново засилете камиончето и покажете на детето как този път играчката остава на мястото си.
КАКВО ДА КАЖЕМ:
„Даже когато мама и татко карат колата много внимателно, пак може да се случи или наложи да спрем рязко. Ти винаги трябва да седиш в детското столче за кола със закопчани колани. Така във всяка една ситуация ще останеш на мястото си, точно както играчката, която завързахме за камиончето, за да не й се случи нещо лошо.“

Как да обясним: „ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ЯДЕ ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА“006a24aaa2urn-png-278-186-cc-dri-o6u91o2s0fa1v8oi9ci

Разкажете приказката за „Трите прасенца“. След това заедно с детето постройте две „къщички“. За  строителен материал за първата използвайте чипс и дребни бонбони. А втората направете от резенчета ябълка, краставичка и кръгчета морков. Когато къщичките са готови, помолете детето да духне срещу тях. (За да получите нужния резултат, може да се наложи да помогнете с духането).

КАКВО ДА КАЖЕМ:
„Видя ли колко лесно се счупи къщичката, направена от чипс и бонбони? Докато другата остана невредима. Храната е строителният материал за твоето тяло. Ако хапваш здравословна храна, например плодове и зеленчуци, тялото ти ще бъде много здраво. А ако ядеш прекалено много чипс и бонбони, никога няма да бъдеш здрав и силен.“

240547d3d2urn-jpg-246-184-cc-dri-seqg7luvzea1jemv6miЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ СПИ? 
Предложете на детето игра – да се гледате без да мигате, като използвате секундомер, за да засечете колко може да издържите. Когато мъникът се измори да държи очите си непрекъснато отворени, поговорете с него.
КАКВО ДА КАЖЕМ:
„Трудно ли ти е дълго време да държиш очичките отворени? Когато мигаш, ти им даваш почивка. По същия начин и сънят е важен за тялото ти. В края на деня то има нужда да си почине. Затова е важно навреме да лягаме да спим. Ако си лягаш късно, тялото ти ще се чувства така, както очичките, когато дълго време не мигаш.“

Как да обясним: „ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПИЕМ ВОДА„006a24aaa2urn-png-278-186-cc-dri-o6u91o2s0fa1v8oi9ci

Вземете стрък целина и го поставете в чаша с хладка вода. Добавете във водата няколко капки червена боя за храни и оставете да престои една нощ. На следващия ден извадете целината от водата и внимателно обелете горния слой от ципата на стъблото. Покажете на детето как водата се е качила от края към върха на стъблото. За експеримента може да използвате и някои видове цветя (например карамфил).
КАКВО ДА КАЖЕМ:
„Виждаш ли как боядисаната вода се е качила нагоре към върха на стъблото? Това се е случило, защото то е било много сухо и жадно. Същото се случва и с теб, когато много тичаш и лудуваш, а след това изпитваш жажда. Водата ни е нужна, за да сме здрави. Всеки път, когато пиеш, тя пътешества от устата ти към крайчетата на пръстите на ръчичките и крачетата. Точно както водата преминава от края към върха на стъблото.“

240547d3d2urn-jpg-246-184-cc-dri-seqg7luvzea1jemv6miЗАЩО ТРЯБВА ДА СЛАГАМЕ РЪКА НА УСТАТА, КОГАТО КАШЛЯМЕ ИЛИ КИХАМЕ

Заедно с детето застанете пред огледалото. Поставете на лицето му носна кърпичка – придържайте кърпичката на носа така, че тя свободно да виси пред устата на детето. След това го помолете силно да се прокашля няколко пъти. Покажете му как в този момент кърпичката се издува.
КАКВО ДА КАЖЕМ:
„Когато кашляш или кихаш, правиш вятър, който разнася из въздуха милионите микроби от устата и нослето ти. Те трябва да бъдат „хванати“, за да не могат да се доберат до другите хора и да ги заразят. За „капан“ може да служат или кърпичка, или ръчичката ти, поставени на устата и нослето. Ако на лицето слагаш ръката си, след това трябва да я измиеш, за да не попаднат микробите върху предметите, които ще докоснеш.“

АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ

АДАПТИРАНЕ НА ДЕТЕТО КЪМ УСЛОВИЯТА НА
ДЕТСКАТА ГРАДИНА

240547d3d2urn-jpg-246-184-cc-dri-seqg7luvzea1jemv6miВсички деца реагират на отделянето от родителите и тяхната позната семейна среда. Това е тежък период както за детето, така и за родителя. Продължението му е средно около 1 месец. Най- типичните реакции на децата в детската градина в процеса на адаптиране са:

 1. Ежедневно се наблюдава отрицателна емоционална проява у детето- плач и хленчене, гняв и недоволство.
 2. Детето отказва да се храни.
 3. Детето отказва да се съблече за следобеден сън.
 4. Детето може да повтаря постоянно един и същ въпрос: „Мама доди?“ /Ще дойде ли мама?/
 5. Детето се изолира и отказва да се включи в игрите и заниманията.
 6. Детето заспива трудно, спи неспокойно, плаче на сън, буди се.
 7. Детето загубва апетит, неприема достатъчно количество храна.
 8. Доминираща тема за детето е привързаността към родителя.

За някой деца този период може да бъде 1 седмица, за други 1 месец. Детският учител и родителят трябва да имат търпение и да подпомагат детето в процеса на адаптация, за да може той да протече възможно най- бързо и безболезнено.

НЯКОЛКО ПРАВИЛА ЗА РОДИТЕЛИТЕ

 1. Подготовката за раздялата да започва в къщи. На детето може да му се говори за това, че то отива на детска градина, а родителите – на работа.
 2. Родителите могат да включат в разговора любимата играчка, с която детето говори и се чувства сигурно.
 3. Спокойният родител води до себе си спокойно дете. Желателно е сутрин да бъде водено от родителя, който е готов да се раздели с него нежно, но твърдо.
 4. Раздялата в градината трябва да бъде кратка и насърчаваща детето. Най- добре е родителят сам да помисли за своя ритуал при раздяла. Вероятно детето също ще подскаже какъв да бъде: въздушна целувка, съпроводена с думите“ до скоро“, гушкане и целуване, махане с ръка, съпроводено с „ до скоро“. Ритуалът ще направи родителя по- уверен, а тази увереност се предава и на детето.
 5. Положителните емоции на родителя са много важни. Всички знаем как ни се е късало сърцето при раздяла с детето, но това непомага. Колкото по- плах и нерешителен е родителят, толкова по- тревожно ще бъде детето. Не се безпокойте, когато детето плаче. Плачът помага нервната система да не се превъзбужда.
 6. На детето трябва да бъде обяснено след кое събитие от деня родителя ще го вземе. След като се наобядва или след като се наспи. Така то няма да се тревожи кога и дали щего вземат, а ще очаква събитието.
 7. Не променяйте правилата, които сте въвели при раздяла. Детето има нужда от твърди граници и правила, за да се адаптира бързо. По този начин то се чувства сигурно и спокойно.

НАПЪЛНО ЗАБРАНЕНИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ ОТ ВЪЗРАСТНИТЕ СА:

 1. упреците към детето- поради незавършен процес на адаптиране;
 2. наказанията и насилието върху детето, което тъгува, плаче и е агресивно- поради незавършен процес на адаптиране;
 3. лъжите към детето при раздяла в градината/ например: „Влез вътре аз отивам до….и ще се върна “ и др./

Първа група в детска градина „Незабравка”

СКЪПИ РОДИТЕЛИ,

Знаем, че е трудно да поверите детето си на непознати хора, защото ние също сме родители. Трудно е, защото за всеки от нас е важно най-скъпото му същество да бъде на сигурно място, място, където ще го обичат и ще се грижат за него с нежност и внимание.

Направете тази стъпка. Доверете ни се!

За нас  всеки направен избор е изключителна  отговорност. Грижата за децата за нас  не е просто работа, тя е призвание и желание да направим така, че тези малки създания да израстнат обградени с обич и нежност, топлота и внимание. За нас е изключително важно децата да бъдат спокойни и свободни. Ето защо екипът на детската градина изповядва принципите на емпатията и ненасилствената комуникация.

Не е нужно да вярвате сляпо на  думите ми.  Елате и се убедете сами. Почувствайте уюта и спокойствието, сред които растат децата в детска градина „Незабравка”.

Добре дошли!

НАШИТЕ ПРЕДИМСТВА:

Съобразяване с личността на детето

Развиване на неговата индивидуалност, интереси и способности

Компетентност, професионализъм и обич

Уютна, спокойна и близка до семейството среда

За разнообразие по време на хода на педагогическите ситуации  се стараем да развличаме три годишните деца и им даваме възможност да се пораздвижат малко,с интересни  за възрастта им римушки , стихчета и скороговорки. Предлагам ви няколко от тях:

АЗ ИМАМ…
Аз имам две ръчички —
две палави сестрички.
Една до друга знаят
самички да играят.

Аз имам две краченца —
две палави момченца.
Те много се обичат.
Едно след друго тичат.

Аз имам две очички —
небесни две звездички.
Как чудно, чудно греят!
Ту плачат, ту се смеят!

Аз имам две ушенца —
две белички мишленца.
На глухи се преструват,
но всичко, всичко чуват.

В средата на лицето
е вирнато нослето.
По мириса познава
с какво ще ме гощават.

Устата ми обича
по книжките да срича
и да повтаря сладко
две думи: мама, татко.

3 4

Представям ви една игра, подходяща за 3 годишни деца.С нея изключително много се забавляваме с децата. Естествено текста предварително е заучен, движенията също:

Събрали се зайчета…. пет. ( изнасят напред едната ръка и покават 5-те пръстчета)

Строили се всички… в ред.( с една ръка правят мах пред тялото на ниво пояс)

Белички… дебелички,( имитационно движение с две ръце встрани , като делвичка, могат и да се поклащат)

с ушенца… като листенца, ( правят „ушенца“ с по 2 пръстчета над главичката си)

с мустаци… като на юнаци.( с показалците на двете ръце показват от под нослето си  колко са дълги мустаците. Могат да показват, че са дълги и навити на масури, т.е. да правят и кръгообразни движения)

Строили се, преброили се: едно, две, три, четири, пет….( броят пръстите на ръцете си, като на „5“ отново изнасят едната ръка напред и показват петте разтворени пръсчета)

и заиграли на… телефон.( с едната ръка имитират слушалка на телефон и я слагат до едното ухо )

Първото казало… слон.( 1 дете в  „телефонната слушалка“)

Второто чуло…кон.( също като първото)

Третото казало… внуче.( като предходните две)

Последно чуло… куче.( същото прави и последното дете в редицата)

Хукнали всички през глава с вик:

„Куче! Куче! Де го, де?“ ( На „Куче! Куче!“ всички са хванали главичките си с 2 ръце. На“ Де го, де?“ могат да се озъртат с различни движения на тялото  и позиции на ръцете)

Хайдееее, телефонът отиде.( На ХАЙДЕЕЕ – правят кръгове с едната ръка пред тялото, на ТЕЛЕФОНЪТ -“ слушалка“, на ОТИДЕ – разтварят двете ръце встрани и повдигат рамене нагоре).

3 4 240547d3d2urn-jpg-246-184-cc-dri-seqg7luvzea1jemv6mi

ИГРАТА „Гъбки”

1.)Дечицата са клекнали и са разпръснати наоколо, като са склонили главици на събраните си длани, имитирайки спане, а учителката пее:
Да покажем как растат гъбките в гората, 
как те сладко, сладко спят, спят си по тревата
.
2.)Щом ги ситен дъжд полей – тук децата започват лекичко да се изправят с ръце напред и сгънати в китките надолу, като същевременно си размърдват пръстчетата, за да имитират дъжд.Така докато се изправят напълно.
3.)После слънце ги огрей – ръцете се вдигат над главата, след което се спускат настрани, докато се приберат към тялото (така показват слънцето).
4.)Вижте колко много гъбки има по тревата!(2) – тук децата с ръце на кръста започват да подскачат.(Това са порасналите гъбки!Взимай кошницата…)

 

Ето нещо и за сутрешна гимнастика:

I ИГРА

Стоите прави един срещу друг с детето и пеете:
Аз лявото краче,
напред ще го подам (вдига се крачето напред),
ще го раздвижа тъй-тъй-тъй (върти се само ходилото, след което детето стъпва на него),
ще се завъртя (завърташ с цялото тяло).
Аз дясното краче,
напред ще го подам (същата процедура с дясното краче),
ще го раздвижа тъй-тъй-тъй,
ще се завъртя.
Аз лявата ръка,
напред ще я подам (вдига ръката и завърта китката),
ще я раздвижа тъй-тъй-тъй,
ще се завъртя (отново въртене).
Аз дясната ръка,
напред ще я подам,
ще я раздвижа тъй-тъй-тъй,
ще се завъртя.
Аз двете си ръце,
напред ще ги подам,
ще ги раздвижа тъй-тъй-тъй,
ще се завъртя.
Аз своята глава,
напред ще наведа (навежда се главата от врата леко надолу),
ще я раздвижа тъй-тъй-тъй (върти се във всички посоки),
ще се завъртя.

 

3

II ИГРА

Да отворим прозорчето – с ръце пред гърди имитираме отваряне
Да го затворим – …имитираме затваляне
Да отворим прозорчето – с ръце пред гърди имитираме отваряне
Да погледнем през него – с ръце на кръста се навеждаме напред, като последователно въртим глава наляво и надясно
А коминче? – свивате рамене въпросително
Още тухлички вземете – навеждане надолу, а с ръце да се допре земята
и коминче построете! – ръцете се вдигат високо над главата, като върха на пръстите се допират и имитират покривче.

Прочети ми приказка

От  години в ЦДГ „Незабравка” съществува традицията да се четат приказки на децата от известни общественици, учители, родители. Инициативата ,, Прочети ми приказка” продължава и през 2015/ 2016 учебна година. Днешните деца живеят във времето на съвременните информационни технологии – мобилни телефони, таблети, компютри, работят с интерактивна дъска и мултимедия и все по – малко слушат приказки.

Майките, бабите, бащите, дядовците, забързани в ежедневието си предпочитат да оставят децата на компютъра, да си играят с таблета и така в къщи е тихо и спокойно за тях след уморителния работен ден. Дори вместо с приказка за лека нощ децата заспиват с таблет в ръка  – майката със своя и детето с неговия – всеки в своето легло.

Още от малко детето живее в едно отчуждение, дори самота. А къде отиде общуването, близостта, толкова нужна за децата в тази крехка възраст?

Ето защо педагогическият екип на детската градина реши поне за малко да поправи това, дори да даде пример на днешните майки – да четат приказки на своите деца.Събирането на всички деца на едно място като едно голямо и задружно семейство ни връща към отколешните български традиции – да седнем до огнището и да слушаме приказки, да извлечем поука, да се пренесем във вълшебното царство на един друг свят.

В централната сграда на ЦДГ „ Незабравка” наш гост беше г – жа Светла Дудова – детски учител и приемен родител на дете от миналата учебна година. Приказката „ Лисица и щъркел” се хареса на децата и те се включиха активно в последвалата беседа, осмислиха и поуката.

3                                 4

Във филиал – с. Соколаре поканихме г – жа Даниела Нинова – кмет на селото и бивш директор на детската градина. Тя представи по много нестандартен и интересен начин приказката „ Маша и мечокът”. Разказа я от името на Машенка, която дойде като гост при децата и действието се разви зад куклен параван. Децата от с. Соколаре не са виждали истински артисти, нито куклен театър като градските деца. Затова приказката, поднесена по този начин беше много интересна за тях и се превърна в малък празник.

3 4 5

Във филиал  – с. Тлачене също се осъществи четене на приказка. Поканена беше г-жа  Таня Кунчева-местна бизнес дама и дарител на ДГ. Тя прочете на децата приказката „Малечко-Палечко“

3              4

143 години безсмъртие

„И НИКОЕ ИМЕ ТОЙ НЕ СПОМЕНА”

Навършват се 143 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.На Васил Иванов Кунчев ...Навършват се 143 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

На Васил Иванов Кунчев (1837-1873 г.) българския народ е дал признателните имена Левски, Апостола и Дякона (от дякон Игнатий). След смъртта му, през 80-те и особено 90-те години на XIX в., в широка употреба влиза прозвището Апостола на свободата, за което особена заслуга има Иван Вазов.

Левски е големият идеолог и неуморният организатор на българската национална революция.

Неговите политически и държавнически виждания следват духа на най-доброто от европейските демократични принципи.

Пламенното му посвещение на народното дело, нравствената му чистота и геройската му гибел само пет години преди да се „сбъдне“ Освобождението, отдавна са го превърнали в икона за поколения българи.

На 26 декември 1872 г. неуморният радетел за българска свобода е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Апостолът е бил предаден, но и до днес не е установено еднозначно от кого.

Часове след залавянето му османските власти не са знаели, че са задържали именно Левски.След това ...Часове след залавянето му османските власти не са знаели, че са задържали именно Левски.

След това обаче той е предаден на специална комисия, която да го съди. Днес историците спорят дали комисията е имала правото да упражнява съдебни функции, но процесът завършва с 60 подсъдими, осъдени на затвор и заточение, и двама – Васил Левски и Димитър Общи, осъдени на смърт чрез обесване.

Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 – тогава той още не е навършил 36 години.

Мисли на Левски:

„Дела трябват, а не думи“
„Всеки, каквото заслужи, да му се напомня“
„Ако ли от нийде не иде помощ, работата си е работа“
„Трябва да бързаме, няма кой да ни чака“
„Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско“
„Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!“
„…времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме“
„На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни! Без тия едно да липсва на водачът на тая свята работа, то той ще я улайнени“
„Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш“
„Без изпит не е приет никой“
„Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре – магаре“
„Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.“
„Всичко се състои в нашите задружни сили, срещу тях не може да противостои и най-силната стихия“
„Братя, възобновлението на нашата славна преди държава, отърванието ни от проклети агаряни, за да си добие първата чест и слава нашето мило отечество Българско, най-после да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили. Като е тъй вам, вам надлежи да се покажете достойни, верни и неустрашими във всяко отношение.“

Общуването с учителките в детската градина 

   Детските градини у нас изпълняват две важни задачи. Първата е социална – осигуряват помощ на родителите при отглеждането на децата и им дават възможност едновременно да работят и да се грижат за малките човечета. Втората , и далеч по-важна задача, е възпитателна. Детската градина е първата степен в образователната система у нас и се грижи най-вече за възпитанието и социализацията на децата. Усилията на детските учителки са съсредоточени върху това детето да расте като самостоятелна и уверена личност, да усвои умения за общуване и работа в екип, да овладее добре родния си език и да се научи да го използва правилно, да обогати речника си, да опознае света и природата около себе си, да придобие първи математически познания, да опознае тялото си и да расте здраво и жизнено…и всичко това чрез игра. За да може един ден тази малка сладка въртележка да се превърне в уверен, знаещ и можещ млад човек, който умее да носи отговорност за себе си и собствения си живот.

   Едва ли има нужда да си припомняме хубавата поговорка за първите седем години, за да се убедим колко е важно учители и родители да си помагат и партнират във възпитанието на децата. Детската градина е едно от първите места, където най-важните възрастни за детето – тези, с които то прекарва най-много време, е хубаво да си подадат ръка.

 

1.С кого прекарва по 10 часа на ден детето ни?

   Детските учителки в повечето случаи имат бакалавърска или магистърска степен по

“ Предучилищна педагогика“. Те са минали курсове по детска психология, обща и предучилищна педагогика, детска литература и фолклор, изкуствознание, природо-математически науки, педагогика на семейството, теория на възпитанието, театрално майсторство, музика, анатомия и физиология.

   Те ще бъдат до детето ви, когато вас ви няма. Те ще го посрещат и изпращат всеки ден, ще споделят радостта от победите му или тъгата от разочарованията. Те ще окажат много сериозно влияние върху възпитанието му. Обучението им е дало необходимите знания, но вие, детето и самата учителка ще се чувствате по-спокойни и по-добре, ако успеете да изградите пълноценни отношения помежду си.

 

2.Говорете с учителките

   В повечето случаи всяка група в детската градина има по две учителки. Не ограничавайте всекидневните си виждания с тях само с „Добро утро“ и „Довиждане“. Използвайте всяка възможност да поговорите. Питайте ги не само как е минал денят на детето, но споделете и какво сте правили у дома. Колкото повече неща знаят учителките за детето, толкова по-адекватно ще се отнасят към него. Същото важи и за вас. Осемте часа в детската градина не бива да остават бяло петно за родителите. Обърнете внимание на рисунките, закачени на таблото, или на фигурките от пластилин, които са направили децата през деня, и не ги оставяйте без коментар – това са резултати от работата, както на детето, така и на учителките. Може да е само една дума, но тя показва, че сте забелязали и оценили усилията, които са вложени.

   Търсете учителките не само, когато не сте съгласни с нещо, но и когато има за какво да им благодарите.

 

3.Пазете авторитета им

   Със сигурност не винаги ще сте съгласни с решенията и действията на учителките. Но не си позволявайте коментари с детето или пред него. Ако то види, че вие не уважавате „госпожите“ му, как след това то да ги уважава! Подкопаването на авторитета на учителките пред детето се отразява най-вече върху самото него и пребиваването му в детската градина. Така го вкарвате в противоречива ситуация: „Мама и тате не харесват госпожата, а ме оставят при нея по цял ден.“ Това обърква детето, кара го да се чувства неспокойно и напрегнато, без да знае на кой възрастен може да се довери, когато мама и тате ги няма.

   Ако не сте съгласни с нещо или сте притеснени, най-добре е да говорите с учителките и заедно да стигнете до решение, без да намесвате детето.

 

4.Ходете на родителски срещи и участвайте в живота на групата

   Не пропускайте родителските срещи и не се притеснявайте да питате или да изказвате мнението си на тях. Срещите се правят именно, за да си поговорите с учителките и с другите родители и да вземете общи решения. Колкото по-открити и ясни са взаимоотношенията между вас, толкова по-спокойни ще са децата. Включвайте се, колкото ви е възможно, в живота на групата и мероприятията на детската градина – идете заедно на театър, на екскурзия, участвайте в организирането на коледното тържество.

 

5.Помагайте в работата на учителките

   Поинтересувайте се от какво имат нужда учителките за работата в групата. Понякога това са дребни неща, които лесно можем да осигурим – празни картонени кутии, изписани от едната страна листи, цветни хартии, стари списания, книги, дискове с подходящи песнички, играчки, с които детето вече не играе.

 

   Доверието между възрастните, които се грижат за детето, е здрава основа за неговото възпитание. То се гради крачка по крачка. Не се колебайте да ги направите. На добър път в детската градина, родители!

 

/Източник: списание „Бърборино”/

РУБРИКА: РОДИТЕЛЬО, ПРОЧЕТИ НА ДЕТЕТО СИ:

Астрид Линдгрен
 Емил от Льонеберя

НЕДЕЛЯ, 10 ЮНИ,

КОГАТО ЕМИЛ КАЧИ МАЛКАТА ИДА НА МАЧТАТА ЗА ЗНАМЕТО

В неделя, 10 юни, в Катхулт очакваха гости. Щяха да дойдат много хора, не само от Льонеберя, а и от други места. Няколко дни подред майката на Емил готвеше ястия.

— Скъпо ще ни излезе тази работа — каза таткото на Емил. — Но ако ще е, да е! Не сме скъперници, я! Макар че кюфтетата можеха да са малко по-малки.

— Правя кюфтетата точно както трябва — възрази майката на Емил. — Достатъчно големи, достатъчно кръгли и достатъчно запържени.

Така си и беше. А освен това приготви и задушени свински филета и телешки шницели, и херингова салата, и маринована херинга, и ябълкова пита, и пушена змиорка и разни задушени меса, и пудинги, и две огромни баници и на всичко отгоре един особен вид наденица, която беше толкова вкусна, че хората с удоволствие идваха чак от Вимербю и Хултсфред, за да си хапнат от нея. Емил също много обичаше тази наденица. А денят наистина си го биваше за угощение. Слънцето грееше, люлякът и ябълковите дървета цъфтяха, въздухът бе изпълнен с птичи песни, и стопанството на Катхулт, кацнало върху своя хълм, беше красиво като сън. Дворът бе пометен, всяко ъгълче на къщата — изтъркано, яденето готово, нищо не липсваше. Впрочем само едно!

— Вай, забравили сме да вдигнем знамето! — възкликна майката на Емил.

Това накара таткото на Емил страшно да се разбърза. Той се втурна на двора, където стърчеше мачтата за знамето, а подир него хукнаха Емил и малката Ида. Искаха да гледат как се издига знамето.

— Смятам, че ще стане една весела и приятна гощавка — рече майката на Емил на Лина, когато останаха насаме в кухнята.

— Да, но не би ли било по-сигурно, за всеки случай да заключим Емил предварително? — отвърна замислено Лина.

Майката на Емил я погледна с укор, ала нищо не продума.

Тогава Лина тръсна глава и си промърмори под носа:

— Е, правете каквото си знаете! Ама да видим какво ще стане.

— Емил е едно добро момченце — каза натъртено майката на Емил. През кухненския прозорец тя виждаше как доброто момче тича по двора и играе със сестричката си. Струваше й се, че и двамата са красиви като ангелчета, Емил с раирания празничен костюм, нахлупил фуражка върху къдравия перчем, а Ида с нова червена рокля, препасана с бял колан през закръгленото тумбаче.

Майката на Емил се усмихна под мустак. Но после погледна неспокойно към пътя и въздъхна:

— Дано Антон успее да вдигне знамето, защото гостите може всеки миг да пристигнат.

Изглежда, че всичко вървеше добре. Но да знаете каква беля се случи! Тъкмо когато таткото на Емил се оправяше със знамето, откъм обора бегом се зададе Алфред и отдалеч се развика:

— Кравата се отелва, кравата се отелва! Беше Пъструша, разбира се, — такава подла крава, сега ли намери да се отелва, когато имаше толкова други бързи работи, пък и тъкмо щяха да вдигат знамето!

Таткото на Емил трябваше да зареже всичко и да хукне към обора. Но Емил и Ида останаха до мачтата.

Ида изви глава назад колкото можеше и се загледа в позлатената топка на върха на мачтата.

— Колко е високо — обади се тя. — Оттам сигурно се вижда чак до Марианелунд!

Емил се замисли. Но не за дълго.

— Туй можем веднага да го проверим — рече той. — Искаш ли да те издигна догоре?

Малката Ида се разсмя — ех, колко добър беше Емил и какви весели неща измисляше постоянно!

— Да, искам да видя Марианелунд — извика малката Ида.

— Ще го видиш. — заяви Емил добродушно.

Той взе куката, на която се окачваше знамето и я забоде в колана на Ида. После хвана здраво въжето с двете си ръце.

— Сега ще полетиш — каза Емил.

— Хи-хи — разкикоти се Ида.

И полетя нагоре малката Ида. Чак до върха на мачтата. След това Емил закрепи здраво въжето, точно както правеше татко му, защото той не искаше Ида да падне и да се удари. Сега тя висеше там горе, съвсем спокойно и безопасно.

— Виждаш ли Марианелунд? — провикна се Емил.

— Не! — извика малката Ида. — Само Льонеберя!

— Глупости, Льонеберя… искаш ли да слезеш? — продължи да вика Емил.

— Още не! — отвърна с цяло гърло Ида. — Льонеберя също ме забавлява… олеле, гостите идват!

И те наистина идваха. Стопанският двор се напълни с коли и коне, а хората като поток се изляха през портата в градината и бавно тръгнаха към къщата. Напред вървеше изисканата госпожа Петрел. Идваше с файтон чак от Вимербю, за да си хапне от наденицата на мама Алма. Тя беше много изискана госпожа, с пера на шапката и закръглена отпред и отзад.

Госпожа Петрел се огледа със задоволство. Катхулт наистина беше красиво стопанство, сгушено под слънцето сред ябълки и люляци — о, колко празнично изглеждаше всичко и знаме бяха вдигнали… да, бяха го вдигнали, тя го видя, въпреки че беше малко късогледа.

Знамето! Изведнъж госпожа Петрел в изумление се закова на място. Какво ли ги беше прихванало Свенсонови от Катхулт — да се чудиш, наистина!

В същия миг откъм обора се зададе таткото на Емил и госпожа Петрел му извика:

— Драги ми Антоне, какво означава това? Защо на вашата мачта се развява Данебруг?

Емил стоеше до нея. Той не знаеше какво е това — Данебруг. Нямаше дори понятие, че така наричаха червено-бялото знаме на Дания — страната, където живеят датчаните. Но едно нещо знаеше: че онова червено-бяло нещо на върха на тяхната мачта не беше никакъв ти там данебруг.

— Хи-хи, — изкиска се Емил. — Това е само малката Ида!

А малката Ида също се разсмя, както си висеше там горе.

— Хи-хи, това съм аз — провикна се тя. — Виждам цяла Льонеберя.

Таткото на Емил не се засмя. Той побърза да свали малката Ида и тогава малката Ида рече:

— Хи-хи, толкова весело не ми е било, откакто Емил ме накисна в мармалада.

Тя говореше за един път, когато си играеха с Емил на индианци и Емил я набута в големия котел, пълен с червени боровинки, за да станело цялото й тяло червено като на индианците.

Да, да, добре се грижеше Емил за забавленията на Ида. Но нямаше кой да му благодари за това. Напротив! Ето и сега татко му го хвана здраво за рамото и го разтърси.

— Аз какво казах?! — забеляза Лина, като видя как таткото на Емил поведе Емил към дърводелската барака. Винаги там го затваряха, след като направеше някоя беля.

Емил се развика и разплака колкото му глас държеше.

— Ама тя искаше да види… Ма… ри… ане… лу… унд — хълцаше той.

Емил си мислеше, че татко му е много несправедлив. Никой никога не му беше казвал, че не бива да покаже Марианелунд на малката Ида. А да не беше той виновен, че тя не можа да види по-далеч от Льонеберя!

Емил продължи да плаче. Но само докато татко му заключи вратата и си отиде. Тогава престана. Всъщност, в дърводелската барака беше много приятно. Там имаше много парчета дърво и дъсчици, от които се правят разни неща. Всеки път, когато седеше в бараката след някоя пакост, Емил си издялкваше по едно малко, смешно дървено човече. Имаше вече петдесет и четири парчета и по всичко личеше, че ще станат повече.

— Хич не ме е грижа за глупавото им угощение — рече си Емил. — Нека татко сам да си дига знамето, ако може. Аз ще си издялкам още едно дървено човече и през цялото време ще бъда сърдит и страшен.

Емил знаеше, че скоро ще го пуснат. Никога не го оставяха дълго в бараката.

— Само докато премислиш добре каква пакост си направил — казваше татко му, — за да не я повториш.

В това отношение Емил беше послушен и рядко правеше същата пакост по два пъти, а непрестанно измисляше нови.

Сега седеше в бараката, дялкаше дървеното си човече и обмисляше пакостта, която направи с Ида. С тази работа приключи набързо, защото не се замисли чак толкова много, а дялкаше бързо и сръчно.

След това Емил поиска да излезе. Но, изглежда, толкова се гощаваха, че бяха го забравили. Той чакаше и чакаше, но никой не дойде. Тогава Емил започна да обмисля някакъв начин да се измъкне сам.

Може би през прозореца! Сигурно няма да е много трудно — рече си Емил. Вярно, прозорецът се намираше доста високо, но той успя лесно да се покатери върху купчината дъски, струпани точно до стената, като по поръчка.

Емил отвори прозореца и понечи да скочи навън. Но внезапно видя колко много отвратителна коприва растеше отдолу. Ужасно е да скочиш право в копривата. Емил го стори веднъж, за да провери какво ще стане. Сега знаеше и не искаше да повтаря.

— Да не съм луд — помисли си Емил. — Все ще измисля по-добър начин.

Ако някога сте ходили в такова стопанство като Катхулт, сигурно знаете как изглежда там и колко е приветливо сред множеството различни постройки. Щом пристигнеш там и започва да ти се играе на криеница. В Катхулт освен конюшня, обор, кочина, кокошарник и кошара имаше още сума други малки къщурки и бараки. Имаше специална сграда за опушване, където майката на Емил опушваше вкусните си наденици, после — пералня, където Лина переше мръсните дрехи, а освен това имаше още две бараки съвсем близо една до друга. В едната беше складът за дърва и дърводелската работилница, а в другата — сушилнята и килерът.

Емил и малката Ида често играеха вечер на криеница и се спотайваха между всички тези сгради. Но не когато растеше копривата, разбира се.

Сега, обаче, Емил не можеше да си играе на нищо. Не можеше да се измъкне, и то само защото върху малкото пространство между дърводелската барака и килера растеше толкова много коприва.

Емил се замисли. Видя, че прозорецът на килера стои отворен и тогава му хрумна чудесна мисъл. Колко проста работа беше да прехвърли една дъска от прозореца на дърводелската барака до прозореца на килера и да изпълзи по нея. Съвсем му беше омръзнала дърводелската барака, а освен това започна да огладнява.

Емил никога не се двоумеше след някое от своите чудесни хрумвания. В миг дъската лежеше на място и Емил запълзя по нея. Това изглеждаше доста страшно, защото дъската бе тясна, а Емил — тежичък.

— Ако се отърва, ще подаря палячото си на Ида, обещавам — прошепна Емил докато пълзеше. Дъската пращеше зловещо, а като погледна копривата под себе си, той се изплаши и залитна.

— Помощ! — изкрещя Емил и почна да пада. Полетя право към копривата, но в последния миг впи крака около дъската и успя да се издърпа нагоре. След това всичко мина добре и той се добра до килера.

— Чудо голямо! — рече Емил. — Но все пак ще подаря палячото си на Ида… поне така мисля… друг път… може би, когато и без туй се счупи… е, ще видим какво ще направя!

Той блъсна дъската с всички сили и тя се плъзна обратно в дърводелската барака, защото Емил обичаше всичко да е подредено. После изтича до вратата и я провери. Беше заключена.

— Така си и мислех — каза си Емил. — Ама те сигурно скоро ще дойдат да вземат наденицата и знам кой тогава ще изчезне като дим!

Емил почна да души с нослето. Хубаво миришеше в килера. А пък какви вкусни неща имаше там! Емил разгледа внимателно всичко. Брей, колко много храна! От тавана висяха дълги редици пушени бутове и цял прът хлебна кървавица на краваи, защото таткото на Емил много обичаше хлебна кървавица със свинско месо и бял сос. В единия ъгъл стоеше раклата за хляб, пълна с разкошни хлебчета и погачи, а до нея — сгъваемата маса, отрупана с жълти пити кашкавал и гърнета с прясно избито масло. Зад масата се виждаше кацата с осоленото свинско, пък до нея беше големият шкаф, където майката на Емил държеше малиновия сироп и бурканите с кисели краставички, и захаросаните круши, и сладкото от ягоди. А върху средната полица на шкафа редеше своите вкусни наденички.

Емил много обичаше наденички — ама наистина!

Оттатък в къщата угощението беше започнало. Първо поднесоха на гостите кафе с много кифли, които да си топят в него. Сега чакаха да огладнеят пак, та да започнат да ядат задушени свински гърди и маринована херинга, и наденици и всичките други лакомства.

Както си седяха, майката на Емил изведнъж изпищя:

— Олеле, забравихме Емил! Прекалено дълго седя наказано горкото момченце!

Таткото на Емил веднага се втурна към дърводелската барака и малката Ида хукна подире му.

— Сега ще те пусна, Емиле! — викна отдалеч таткото на Емил, а сетне отвори широко вратата. Да знаете само как се слиса! Там нямаше никакъв Емил!

— Избягал е през прозореца, този непослушко — рече таткото на Емил.

Но като погледна навън и видя копривата под прозореца — здрава и права и съвсем не изпотъпкана, тогава таткото на Емил се разтревожи.

— Тук нещо не е наред — възкликна той. — Никой не е стъпвал там, по-точно никой човешки крак.

Като чу това, малката Ида се разплака. Какво ли беше станало с Емил? Лина понякога пееше една песен, такава една — много тъжна. В нея се разказваше за някакво момиче, което се превърнало в бял гълъб и отлетяло на небето, вместо да седи в отвратителната каца за осолена риба където я затворили, та кой знае, може и той да се е преобразил и да е отлетял! Малката Ида се озърна дали не се мярка някой гълъб. Но видя само една тлъста бяла кокошка, която се разхождаше пред бараката и кълвеше червейчета.

Малката Ида зарида по-силно и посочи кокошката .

— Това може да е Емил — изхлипа тя. Таткото на Емил не искаше да повярва такова нещо. Но за всеки случай изтърча при майката на Емил и я попита, забелязала ли е дали Емил знае да лети.

Тя не бе забелязала. Но какво оживление закипя сега в Катхулт! Угощението можеше и да почака. Всички излязоха навън да търсят Емил.

— Той просто ТРЯБВА да е в дърводелската барака, не го ли проумяваш? — заяви майката на Емил й всички се втурнаха нататък, за да се огледат по-добре.

Но там нямаше никакъв Емил. Имаше само петдесет и пет малки дървени човечета, строени върху една полица. Госпожа Петрел никога не бе виждала толкова много дървени човечета накуп и попита кой ги е направил.

— Кой друг, ако не нашият малък Емил — отвърна майка му и започна да плаче. — Какво добро момченце беше.

— Аха! — обади се Лина и навири глава. А сетне добави:

— Я по-добре да потърсим и в килера! Това не беше глупава мисъл, като се има предвид, че идваше от Лина. Всички хукнаха към килера. НО И ТАМ НЯМАШЕ НИКАКЪВ ЕМИЛ!

Малката Ида продължаваше да плаче тихо и настойчиво, а когато никой не я гледаше, тя се присламчи до бялата кокошка и й прошушна:

— Не отлитай на небето, миличък Емиле! Ще ти давам цели кофи просо и каша, само да останеш в Катхулт!

Но кокошката не обеща нищо. Разкуткудяка се и си отиде.

Горките хора в Катхулт, как ли не търсеха! В склада за дърва и в сушилнята, но там нямаше никакъв Емил! В конюшнята и в обора, и в кочината… и там нямаше никакъв Емил! В кошарата и в кокошкарника, и в бараката за опушване, и в пивоварната барака… никакъв Емил! Тогава погледнаха и в кладенеца. Там също нямаше никакъв Емил и това беше много хубаво, но сега вече всички се разплакаха. А жителите от Льонеберя, които бяха канени на угощението, си шепнеха помежду си:

— Всъщност, той беше добър малчуган, този Емил! НИКОГА не е бил ИСТИНСКИ злосторник… и аз НИКОГА не съм твърдял подобно нещо!

— Сигурно е паднал в потока — заяви Лина. Потокът, който минаваше през Катхулт беше буен, разпенен и опасен — малки деца можеха лесно да се удавят в него.

— Там не му беше позволено да ходи и ти го знаеш — отсече строго майката на Емил.

Лина вирна глава.

— Именно заради туй! — възрази тя. Тогава всички се втурнаха към потока. За щастие и там не намериха никакъв Емил, но въпреки това сега се разреваха още по-силно от преди. А майката на Емил си мислеше, че ще стане едно весело и приятно угощение!

Ето, че вече нямаше къде другаде да търсят.

— Ами сега какво ще правим? — затюхка се майката на Емил.

— Би трябвало все пак да им поднесем малко ядене — отвърна таткото на Емил и добре, че го каза, защото всички бяха огладнели от скръб и търсене.

Майката на Емил започна незабавно да слага масата. Няколко сълзи паднаха в херинговата салата, докато я носеше, но все пак я сложи на масата заедно с телешките кюфтета и свинските филенца, и баниците и всичко останало. Госпожа Петрел се облиза. Яденето обещаваше да е много вкусно. Само наденичките още не се виждаха и това я безпокоеше.

Но тъкмо тогава майката на Емил възкликна:

— Лина, забравихме наденицата! Тичай бързо да я донесеш!

Лина веднага хукна. Всички зачакаха с трепет, а госпожа Петрел кимна доволно:

— Наденицата, да! — рече тя. — Как ще ни се услади в тази голяма беда!

В същия миг Лина се върна. Без наденица.

— Елате всички с мен да ви покажа нещо — извика тя.

Имаше малко чудноват вид, но това често й се случваше и нямаше нужда да й се обръща внимание.

— Що за глупости си измислила пък сега? — попита строго майката на Емил.

Видът на Лина стана още по-чудноват и тя се разкикоти тихо и особено.

— Елате с мен! — повтори тя. И всички, които бяха на угощението в Катхулт, тръгнаха.

Лина вървеше и те учудено я следваха чак до килера. През цялото време я чуваха да се киска тихо и особено под носа си. После отвори тежката врата, прекрачи високия праг и всички я последваха, а тя ги отведе до големия шкаф, отвори с трясък вратата и посочи средната полица, където майката на Емил държеше своите вкусни наденици.

Но сега там нямаше нито една наденица. Там беше Емил.

Той спеше. Лежеше сред куп обелки от наденици и спеше милото момченце, а майка му така се зарадва, сякаш бе открила в шкафа си огромна буца злато. Чудо голямо, че Емил бе излапал всичката наденица! Не беше ли хиляди пъти по-хубаво, че намериха Емил на полицата вместо няколко кила наденица. Таткото на Емил се съгласи с нея.

— Хи-хи, къде лежи Емил! — зарадва се малката Ида. — Не се е преобразил, поне не много.

Как е възможно, едно-единствено намерено момченце, натъпкано с наденица, тъй много да зарадва толкова много хора! Най-сетне угощението в Катхулт стана наистина весело и приятно. Майката на Емил намери едно мъничко кравайче наденица, което Емил не бе смогнал да изяде, и го даде на госпожа Петрел за нейно голямо удоволствие. А всички останали, които останаха без наденица, не си отидоха гладни от гощавката. Нали имаше свински филенца и телешки шницели, и кюфтета, и маринована херинга, и осолена скумрия, и разни меса, и пудинги, и пушена змиорка, колкото можеха да ядат. А накрая им дадоха разкошната баница със сладко от ягоди и разбита сметана.

— Това е най-вкусното нещо на света! — заяви Емил. И ако вие някой път сте яли такава баница, каквато правеха в Катхулт, тогава сигурно знаете, че този път наш Емил имаше право!

Най-сетне настъпи вечер и здрачът се спусна тъй красиво над Катхулт, над Льонеберя и над цял Смоланд. Таткото на Емил свали знамето, а Емил и малката Ида стояха до него и гледаха.

И ето, че угощението в Катхулт привърши. Всички поеха към домовете си. Една подир друга потеглиха коли и каруци. Последна си тръгна изисканата госпожа Петрел със своя файтон. Емил и малката Ида се ослушаха подир тропота на конските копита, който заглъхваше между хълмовете.

— Дано е добра към любимото ми мишле — каза Емил.

— Какво мишле? — зачуди се Ида.

— Онуй, дето го мушнах в чантата й — отговори Емил.

— ЗАЩО направи това? — попита малката Ида.

— Ами, стана ми мъчно за мишлето — рече Емил. — Цял живот не е видяло нищо друго освен големия шкаф за наденици. Та си помислих, поне Вимербю нека да види!

— Дано Петрелката е добра към него! — въздъхна малката Ида.

— Положително ще бъде! — заяви Емил.

Беше 10 юни, когато Емил издигна малката Ида на мачтата за знамето и излапа всичката наденица.

Leave a Comment