БРОЙ 2 / март 2024 Г.

 

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО НП „ХУБАВО Е В ДЕТСКАТА ГРАДИНА“

Днес, 22.03.2024г. в ДГ „Незабравка“ – гр. Бяла Слатина се проведе публична изява по НП „Хубаво е в детската градина“. Представени бяха открита педагогическа практика на тема „Подвижни игри с ортопъзели“ в четвърта група с ръководители – главен учител Мария Димитрова и старши учител Виолета Славова и състезание „Танцувай с мен“ с участието на деца и родители. Гости на събитието бяха г-жа Таня Борисова – старши експерт „Предучилищно образование“ към РУО – Враца, Дарина Кръстева – главен експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности и интеграция“ в община Бяла Слатина, Даниела Цветанова – кмет на кметство Соколаре и председател на НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1920“ – с. Соколаре, директори на предучилищни учебни заведения, учители и родители. Гостите бяха посрещнати с топла питка и сладък мед от дечица, облечени в национални носии. Те получиха разработените от педагогическия екип на ДГ „Незабравка“ 50 авторски подвижни игри с ортопъзели, които могат да се използват и от  други предучилищни заведения и други детски учители във всички режимни моменти.

Събитието започна с оригинална презентация под формата на кратък видеофилм „Подвижни игри с ортопъзели“. След това децата от четвърта група поздравиха присъстващите с кратка програма, след което се включиха в разнообразни игри върху ортопъзели, които подобряват здравословното и общото състояние, социалното и емоционалното развитие, укрепват имунната система, предовратяват формирането на плоско стъпало, гръбначни изкривявания, артрит и безсъние, развиват физически качества, умения за фина моторика, логическо мислене, различаване на цветове и форми. Модулите са с различни повърхности: с морски обитатели, кактуси, таралежи, горски растения, морски камъни, което позволява на децата да изследват света около тях. Най-емоционалната част от представените дейности беше състезанието по танци, в което с голям ентусиазъм се включиха деца и родители. Всички танцьори получиха награди за своето отлично представяне. Гостите на събитието бяха не само пасивни наблюдатели, но и активни участници в него. Те бяха включени със своите мнения в подреждането на „дървото на очакванията“ и „дървото на постигнатите резултати“. Освен това бяха жури на състезанието и излъчиха отбора-победител. След изявите на децата последва дискусия, която показа прекрасните впечатления и положителните оценки на събитието от присъстващите.

Тази публична изява е още едно доказателство, че педагогическия екип на ДГ „Незабравка“ – гр. Бяла Слатина осъществява модерно предучилищно образование, свързано с най-новите тенденции в развитието на предучилищната педагогика, че тук работят учители-новатори, учители-творци, че децата в ДГ „Незабравка“ са в сигурни ръце и растат щастливи и обичани.


Награда на журито в национален конкурс „Урок по история – Покажи ми България“ за три детски групи от ДГ „Незабравка“ – гр. Бяла Слатина

      Сдружение „Усмивка“ в Бургас организира Национален конкурс „Урок по история – Покажи ми България“ 2024 г. Инициативата е по повод Националния празник 3 март и се реализира съвместно с Община Бургас.

В конкурса се включиха деца и младежи на възраст от от 5 до 18 години със своя снимка, направена пред исторически паметник или композиция, свързана с
историческото минало на България.

Получените снимките за конкурса са общо 687.

Три детски групи от ДГ “Незабравка“ – гр. Бяла Слатина изпратиха свои снимки за участие в събитието. Те са удостоени с наградата на журито на конкурса.

Това са втора група с учители Таня Нешкинска и Вергиния Иванова, трета група с учители Диана Никовска и Наджибе Калеева и разновъзрастова група в допълнителната база в с. Соколаре с учители Искра Мухляшка и Валери Вълчев.

България помни и почита своите национални герои, а с участието си в конкурса децата се докоснаха до героизма на хилядите знайни и незнайни нейни синове и дъщери, дали живота си за свободата на своята родина.