февруари 2017 г.

7 НЕЩА, КОИТО РОДИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА КАЗВАТ НА СВОИТЕ ДЕЦА ВСЕКИ ДЕН /1 ЧАСТ/

Когато казваме „всеки ден“, нямаме предвид, че просто трябва да казвате тези неща без причина. Вместо това, използвайте следните 7 фрази в подходящи ситуации и най-важното, винаги подкрепяйте твърденията с действия. Ако може да се справите с това, тогава вашето дете ще бъде добре.


„Вярвам в теб!“


Една жена споделя своята интересна история, скрита зад тази фраза. Оказва се, че когато тя казва: „Вярвам в теб!“ на своя 3-годишен син, вярата отново се завръща към нея като бумеранг.

Преди време тя не може да открие ключовете за апартамента си. В края на краищата, ляга отчаяна на дивана, мислейки, че ги е загубила. Изведнъж усеща как някой я дърпа за панталона: „Мамо знам, че може да намериш ключовете си. Аз вярвам в теб!“


Тези думи сякаш повдигат духа й. Тя измества скрина, без да мисли много и еврика. Открива ключовете.

Изразът „Вярвам в теб!“ е същинска мотивираща сила, която не може да бъде обяснена с думи. Важно е да казваме това на нашите деца и то в правилния момент.
/Източник: Аптеки Фрамар/

Обогатяване на материалната база 


През месец февруари в ДГ „Незабравка” пристигнаха материалите и оборудването по проект „От ранно детско развитие към образователна интеграция” по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”съвместно с община Бяла Слатина.

Седемте работещи ателиета – 4 в ДГ „Незабравка”, 2 – В ДГ с. Соколаре и 1 в ДГ с. Тлачене блеснаха с ново обзавеждане, пособия за децата, костюми, музикални инструменти, уредба.

В ателие „Приятели на природата” децата се запознаха с различни насекоми, засяваха семена и търсеха по географската карта различни места под умелото ръководство на госпожа Вергиния Иванова.


Танцова формация „Надиграй ме” с ръководител Мариела Цонова грейна с новите си костюми – национални, ромски и за балерини. Това мотивира още повече децата да изучават и танцуват с желание различните видове танци – от нежния валс до бързата ръченица.


Ателие „Сръчковци”се сдоби с нови масички и столчета, голям тъкачна рамка, комплект с мъниста, цветна хартия, прежда, комплекти за всяко дете – участник в групата. Сръчните ръце на децата под ръководството на госпожа Мариета Дамянова тъкаха пъстър килим, лепиха с разноцветна хартия и изработиха мартеници за предстоящия празник – Баба Марта.


Физкултурният салон на детската градина се превърна във вълшебно място за малките спортисти – от екипите за всяко дете до батута, сухият басейн с топчета и пързалка, къщичката – мечта за всяко дете, комплект за масов спорт , топки и мн. други. Ръководителката на спортният клуб”Бързи, смели, сръчни” госпожа Галина Георгиева с лекота реализира подвижни, спортно – подготвителни и състезателни игри с децата.


Вокална група „Славейче” в с. Соколаре с ръководител ст. учител Валери Вълчев също зарадва децата с нови дидактични шкафове,  костюми, музикални инструменти, музикална уредба. Малките певци с желание се превъплатяваха в певци и свиреха на музикални инструменти.


Децата от ателие „Родна реч”в с. Соколаре се зарадваха на кукли за ръка, книжки, костюми и нов шкаф за материали. Госпожа Виолета Славова разучава стихчета с децата, превръща ги в малки артисти, които драматизират приказки и влизат в различни роли. Наред с това те усвояват граматически правилна реч, звукова култура и речник.


В с. Тлачене пък успешно се реализира ателие „Изобразително изкуство”с ръководител госпожа Петя Соколова. Нестандартният шкаф за материали, пълен с четки, бои, флумастри, блокчета и скицници, картони, престилки , маси – стативи  кара малките художници да се потопят в света на изкуството и да рисуват с голямо въображение.