януари 2017 г.

Подсилете имунитета на детето за по-малко болести

 

Настинките и грипът са част от ежедневието на всяко дете, особено през студените месеци. Положението се влошава, ако то ходи на ясла или детска градина, където контактува с много деца, някои от които са болни. Вие обаче имате няколко скрити коза, които могат да ви помогнат да редуцирате броя на дните на боледуване. Децата, които имат от малки по-слаб имунитет, са много по-податливи на всякакви микроби, вируси и други микроорганизми. Вашата задача е да създадете у детето здравословни навици, които ще дадат на имунната му система силен тласък.

Повече плодове и зеленчуци

Морковите, зеленият фасул, портокалите и ягодите са сред най-полезните за имунната система храни, тъй като съдържат фитонутриенти, каротиноиди и витамин С. Те повишават производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите в тялото. Изследванията показват, че диетата, която съдържа повече фитонутриенти, повишава защитните сили на организма.

Увеличете времето за сън на детето

Изследване, което е проведено сред възрастни хора показва, че лишаването от сън може да направи организма по-податлив на заболявания, като намалява имунните клетки, които унищожават вирусите и микробите. Малките деца и подрастващите са още по-податливи, когато не спят достатъчно. Бебетата се нуждаят от 18 часа сън на ден, малките деца – до 12- 13 часа, а малко по-големите – до 10 часа.

 


Научете децата да спазват хигиена

Борбата с микробите включва не само повишаване на имунитета, но и спазването на добра хигиена. Научете децата да си мият ръцете редовно със сапун, като ги търкат добре в продължение поне на 20 секунди. Обърнете особено внимание на спазването на хигиена преди и след всяко хранене. Когато сте навън носете мокри кърпи за почистване на ръцете и научете детето да не си пипа носа, устата и очите с ръце.

Внимавайте с антибиотиците

Приемането на антибиотици, когато детето има настинка или възпалено гърло обикновено е лоша идея. Антибиотиците лекуват само заболявания, които са причинени от бактерии, а всъщност по-голяма част от детските болести са причинени от вируси. Затова бъдете особено внимателни, когато давате на детето си антибиотични препарати и никога не ги самоназначавайте. Ако се налага се допитайте до няколко специалисти, които да кажат има ли наистина нужда от агресивни лекарства. Освен това винаги давайте заедно с тях пробиотици, които да регулират чревната флора на детето ви.

/Източник: Аптеки Оптима/


ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ДИМЧО ДИМИТРОВ – ОГНЯР И ПОДДРЪЖКА В ДГ „НЕЗАБРАВКА“ – осигуряващ топлината в детската градина през най-студения месец от годината.

 


1. Моля, представете ни се – как се казвате, на колко години сте?

Казвам се Димчо Николаев Димитров, на 58 години. Роден съм в гр. Бяла Слатина, семеен , с две деца – син и дъщеря. Имам и малка внучка.

2. От колко време работите в детската градина ?

В ДГ „Незабравка” работя от 4 години, но съм работил преди в други детски градини на територията на общината – общо – 11 години.

3. Вие сте работили и в училище. Каква е разликата между училището и детската градина?

В детската градина децата се възпитават до 7 години за навици и умения. Изпуснат ли се тези седем години после в училищата се работи по – трудно с тях.

4.Вашата работа е разделена на две части – огняр и поддръжка. Кое Ви доставя по – голямо удоволствие и удовлетворение и защо?

И двете работи ми доставят удоволствие, стига да се оценяват реално.

5.Харесва ли Ви да се включвате в различни дейности на детската градина и какви?

Винаги ми доставя удоволствие да работя добре с електрожен, дърводелство, водопроводни дейности, косене на трева и др.

Понякога се включвам с желание в заниманията по групите, заедно с учителки и лели.

6.Трябва ли човек задължително да обича децата, когато работи в детска градина?

Трябва да обича децата, но да не го показва видимо, защото понякога  децата се възползват от многото прекалено внимание и глезене и стават неуправляеми. Всичко трябва да бъде с мярка. Това е моето мнение, доколкото познавам естеството на работа в детската градина.

Leave a Comment